Да търсиш половинка чрез приложение изглежда лесна задача и не е изобщо обременяваща. Но тези програми ни карат да се разочароваме и да лъжем. Защо се случва така?

Обичаме приложенията за запознанства – и днес вече не ни е срам да го признаем. Те стават все по-удобни и разбираеми. Освен това със създаването на профил не рискуваме нищо, тъй като този, който не ни допадне, не може да ни пише или да ни се обади.

За да общуваме с потенциален партньор, трябва просто да го добавим, и най-вероятно вече сме направили това. В някои приложения право на избор имат само жените.

Както показва и практиката, тези удобни програми имат и недостатъци. Оказва се, че макар и да улесняват процеса на търсене на потенциален партньор, те само пречат на влюбването и на запазването на това чувство. Как точно?

Защо приложенията за запознанства може да са пречка да намерим любовта

Твърде голям избор

Мислим си, че широкият избор на потенциални партньори ни улеснява. И приложенията за запознанства предоставят наистина огромен асортимент. Но толкова ли е полезно това? Психолози от Единбургския университет установиха, че колкото повече варианти виждаме пред себе си, толкова по-недоволни сме.

На участниците в тяхно изследване било предложено да избират между симпатични мъже от 6 или от 24 кандидатури. И тези, на които предложили най-много кандидати, не се чувствали толкова доволни, отколкото тези, на които предложили по-малко.

И не само това е проблемът – тези, които трябвало да проучат 24 варианта, преди да изберат, обикновено премисляли и избирали друг партньор в крайна сметка.

А на тези, на които предоставили 6 възможности, от които да избират, в рамките на седмица оставали доволни от своето решение. Изследователите пресмятат, че колкото повече варианти имат участниците, толкова по-малко те се стремят да се спрат на някакъв конкретен.

Психолозите са убедени – когато трябва да проучим голямо количество от предложените в приложението партньори, мозъкът бързо се уморява. Затова и се фокусираме върху фактори, които бихме могли да определим за сравнително кратко време, без да полагаме особени умствени усилия.

На първо място, става въпрос за ръст, тегло и физическа привлекателност на кандидатите. Когато избираме партньор само въз основа на това колко добре изглежда външно, отношенията е много вероятно да продължат по-кратко време и рискуваме да ни разочароват силно.

През 2017 г. психолози от Харвардския университет установиха, че физически привлекателните хора по-лесно се отказват от настоящите си връзки и започват да търсят нови.

Идеализация на половинката

Когато намираме време и възможност лично да общуваме с даден човек, ние много бързо го опознаваме. Как говори, как мирише? Какви жестове използва по-често от останалите? Приятно ли се смее?

Когато общуваме с потребители на приложение, притежаваме доста оскъдна информация. Обикновено имаме на разположение кратка анкета, в която са посочени име, местоположение и в най-добрия случай – няколко негови любими цитати.

Когато не виждаме реален човек, сме склонни да допълваме образа му с различни положителни качества. Например, възможно е да му приписваме собствени положителни черти – или дори приятни качества на наши близки приятели.

За съжаление, голяма е вероятността личната среща да ни разочарова. Жив човек едва ли може да отговори на всичките ни очаквания, тъй като ние си създаваме идеалистичен негов образ в ума, на базата на оскъдната информация.

Всички лъжат – мъжете за ръста, а жените за килограмите

Ако не сме сигурни, че изобщо ще се стигне до среща, то тогава бихме се изкушили да преувеличим информацията за себе си. И много потребители на приложения признават, че наистина лъжат. Според данните на изследователите, жените най-често лъжат за килограмите, а мъжете за ръста.

Представителите на двата пола еднакво често лъжат за своето образование, професия, възраст и дали понастоящем нямат връзка.

В краткосрочна перспектива лъжата може да ни направи по-привлекателни в очите на потенциалните партньори, но като цяло е неподходяща основа за дългосрочни отношения. Честността и надеждността, напротив, правят връзката ни по-стабилна и помагат да запазим уважението си един към друг.

Защо тогава да започваме една връзка с толкова рискован ход? Възможно е този, който се съгласи на среща с вас да не забележи разминаванията на вашите думи с реалността. Но ако все пак това се случи, би се създало напрежение по време на първата среща, а не бихте го желали, нали.