Едва за 7 нови случая на заразяване са докладвали съобщиха от здравно министерство малко след 17 часа. Най-много са новите, силно казано „много” едва 3, в останалите 4 области са само по 1 нов заразен.

За новите случаи във Варна стана ясно, че са внесени отвън, от акостирал наскоро кораб моряци са новите заразени.

Постъпилите в болница се увеличават до 379

Предстои обработването на още проби от референтните лаборатории, резултатите от които ще бъдат съобщени на сутрешния брифинг.

Увеличение се наблюдава при хоспитализираните с коронавирусна инфекция – до 379, което може да се приеме за допустимо, тъй като активните случаи нарастват – оздравелите за изминалото денонощие са под 20, докато новите заразени бяха 54 или с 35-36 нови случая на заразяване.

Над 200 са вече медицинските лица, при които е установен COVID-19, с 9-те нови случаи от днес, за които бе съобщено на сутрешния брифинг.

През последните дни малко по-бавно е нарастването сред заразените медицински лица, затова и от 12% пада на 11% тяхното процентно съотношение спрямо общият брой на болните.

Общопрактикуващите лекари се възмутиха от подмятанията в публичното пространство от официални лица, включително и вчера на брифинга на оперативния щаб, че заразяването им се дължи на неправилното използване на лични предпазни средства.

Това е отречено и от редица изследвания, според които заразяването на лекари и медицински персонал е почти неизбежно.

Циркулиращите вируси в затворените помещения на болниците при 12-24 часов работен ден, което се комбинира и с отслабване на имунитета, поради недоспиване, водят естествено до заразяване.

Защо не всички лекари се заразяват при високо вирусно натоварване

Разбира се, това не става при всички, защото може би, тъй като все още нищо не се знае, някои са нечувствителни към този вирус и колкото и да се излагат може и да не се заразят.

Продължават да преобладават заразените жени у нас, като разликата става все по-голяма, мъжете са 914, а жените с COVID-19 са 958. Разбира се, това са потвърдени случаи от началото и съответно сред тях има оздравели, както и починали. При активните съотношението по всяка вероятност е по различно.

В съобщението се посочва и за средната възраст на заразените у нас към момента – 48 години, което показва, че най-рисковата група остават хората в активна възраст – 40 до 49 години, докато в Италия този показател беше над 63 години.

За съжаление, и днес не се размина без жертви, като така общият им брой се увеличава до 86. В УМБАЛСМ Пирогов се е стигнало до летален изход при 84-годишен мъж, в чиято анамнеза са 2 хронични заболявания, бил е с прекаран инсулт.

В МБАЛ „Св. Панталеймон” в Ямбол също е регистриран смъртен случай, на жена на 52 години, която е била с високо кръвно и исхемична болест на сърцето на фона на коронавирусна инфекция.

Масово пускане на предизвестия и в болницата в Карлово

От областна администрация Пловдив съобщиха за създало се напрежение в общинската болница в Карлово във връзка с изпълнението на задължението за разкриване на денонощен кабинет.

Стигнало до пускане на предизвестия за напускане на 18 лекари от лечебното заведение. От областната управа цитират Закона за лечебните заведения, съгласно който от болниците са длъжни да поддържат такива кабинети, за да могат да осигурят 24-часово медицинско обслужване при необходимост.

Изготвен е доклад от РЗИ Пловдив, водени са и преговори с директора на общинската болница в Карлово и се е стигнало до компромисен вариант – до 19:30 часа да има дежурен лекар в кабинета, а след това – медицинска сестра.

Най-вероятно лекарите и останалия медицинския персонал изпитва притеснения, че може да се стигне до заразяване и разпространение на заразата в болница, което ще доведе до шоково натоварване, затова е и това превантивно пускане на предизвестия за напускане.

Ако лекар, медицинска сестра или санитар се заразят по време на работа, то те рискуват и здравето на своите семейства, трябва да се изолират от близките си и най-вероятно това е причината за тяхната реакция.