Учените не изключват коронавирусът да се предава не само по въздушно-капков път, но и по фекално-орален.

Вече е добре известно, че COVID-19 се разпространява или чрез капки, попадащи във въздуха при кашлица, кихане, или чрез обекти и материали, на които се съдържат вирусни частици от капките, които са попаднали върху тях.

Вирусът може да оцелее и в изпражненията

Неотдавна е било потвърдено, че вирусът успява да се съхранява в човешките фекалии в продължение на месец, след като у пациента напълно изчезват респираторните проявления на инфекциите.

И това е обстоятелството може да представлява повишена опасност.

Биолозите се позовават на примера на предшественика на настоящия коронавирус, провокаторът на атипична пневмония, който се открива в отпадните води на китайските болници.

Данните за това колко дълго може възбудителят на COVID-19 да запази активността във водна среда, засега няма, но другите коронавируси могат да оцеляват в канализацията в продължение на 2 седмици, в зависимост от условията на околната среда.

Присъствието на вируса в отпадните вода повишава риска от това да премине в аерозолно състояние, тоест да се разпръсне в атмосферата с минимални капчици течност.

Пречиствателните станции може да са източник на коронавирус

Това може да се случи при преминаване на отпадните води чрез канализационната система, по време на пречистването на обратните води и при други подобни научни трудове.

В този случай на риск от заразяване са изложени операторите в пречиствателните станции за отпадни води, както и на самите пречиствателни съоръжения, а също и хората, които са в близост до тези места.

Що се отнася до фекално-оралния път на заразяване, то може да е особено разпространен в частите на света с влошена санитарно-хигиенна обстановка.

В тази връзка е необходимо спешно пренасочване на ресурси за изучаване на рисковете, свързани с възможността от предаване на COVID-19 по фекално-орален път, а също и чрез канализация, подчертават авторите на статията.

Една от възможните причина за толкова многото заболели в Бразилия е именно тази. Още по време на Олимпиадата през 2016 г. станаха ясни проблемите, които има със замърсяването на морската вода от гъсто населените квартали на Рио Де Жанейро.