Как да се боядисаме у дома

Боите за коса имат своите условности и е добре преди да решите да се боядисате у дома, да се запознаете достатъчно добре с начина на боядисване, техниките, както и различните видове бои за коса.

Тези неща ще ви помогнат да боядисате косата си без проблеми и изненади, независимо дали го правите за първи път или вече имате натрупан опит.

Затова ви предлагаме 8 съвета за боядисването на коса в домашни условия.

1. Установете естествения цвят на косата си

Естественият цвят на косата ви е от ключово значение.

Той трябва да е водещ при избора на новия ви цвят, тъй като хората с по-топли естествени цветове, като например естествено русите жени, ще могат по-лесно да възприемат нов цвят, отколкото хората с по-тъмни и твърди цветове.

2. Поддържайте реалистични очаквания

Рим не е построен за един ден. Една драстична промяна в цвета на косата също няма да може да бъде постигната за една нощ.

Според повечето стилисти, ако промяната в цвета бъде прекалено рязка (от тъмно черно към светло русо, например) то е вероятно резултатите да бъдат не достатъчно задоволителни и дори разочароващи.

Препоръчва се промяната да бъде по-плавна – например, от черно към кестеняво или тъмно кафяво.

3. Първо опитайте с перука

Ако все пак сте решили, че искате по-рязка промяна в цвета на косата, опитайте първо с перука.

Ако сте избрали цвят, който е три или повече нюанса по-светъл или тъмен от естествения ви цвят, си сложете перука с този цвят.

Така ще видите нагледно, безболезнено и най-вече, поправимо, дали този цвят е подходящ за вас.

4. Купете си повече отколкото ви е нужно

В зависимост от дължината на косата ви е препоръчително да си закупите поне две или повече кутии с боя за коса.

Една кутия би ви стигнала единствено за коса, която е с дължина до рамото. В случай, че имате по-дълга коса, ще ви трябват поне две, три кутии.

По-добре е да имате боя в излишък, отколкото да ви свърши по средата на боядисването.

5. Избягвайте къпането в басейн

Хлорът и боята за коса не са никак съвместими – първият сваля кутикула на косъма, по този начин позволявайки на минералите от водата да влязат в самия косъм и да свалят част от боята.

За да избегнете този сценарий, просто си дайте малко почивка от къпането и наблегнете повече на слънчевия загар.

Препоръчително е да избягвате къпане в басейн поне две седмици пред и след боядисването.

6. Вземете си един нюанс по-светъл от желания

Цветът на боята винаги излиза по-тъмен от снимката на кутията. Затова от donbaron.bg препоръчват да си вземете един или два нюанса по-светъл цвят от този, който сте си харесали.

Все пак е по-лесно да повишите наситеността на цвета си, отколкото до я намалите.

7. Пропуснете къпането

Естествените мазнини на скалпа работят като буфер за предотвратяване на раздразнение и евентуален обрив. Поради тази причина мазната коса е перфектна за боядисване.

Също така е много по-лесно да се разпредели боята върху коса, която не е къпана поне един ден.

Затова е най-подходящо да не миете косата си поне един ден преди да се боядисате. Ефектът ще бъде повече от задоволителен.

8. Сменете шампоаните си

Някои шампоани, като тези против пърхот или избистрящите, могат да накарат цвета да избледнее, заради съставките които съдържат, като сулфати и по-тежки химикали.

Затова е добра идея да се сдобиете с шампоан за запазване на цвета на косата, който е значително по-нежен и е произведен със съставки, които се грижат за цвета на косата.