Появата на сиви и тъмни петна по емайла на зъбите, може да е симптом на заболяване. Това могат да бъдат кариес, некариозни увреждания, а също и редица други патологии, понякога дори несвързани със заболявания.

Какви са причините за поява на тъмни петна по зъбите

1.Храни

Днес дори и младежите знаят, че някои храни и напитки способстват за промяна на цвета на емайла, например, червено вино, кола, плодове и зеленчуци с ярък цвят.

Затова и след избелване се препоръчва спазване на „прозрачна” диета, от която са изключени всички потенциално опасни цветни храни и напитки.

За ускоряване на образуването на тъмни петна може да способства неправилната грижа за венци и зъби.

Миенето на зъбите е мероприятието, което може да предотврати не само кариес, но и други редица изменения, които влияят на цвета на емайла.

Особено опасни в посока оцветяване на зъбите са храните, съдържащи изкуствени оцветители.

3.Вредни навици

В цигарения дим се съдържат повече от 400 съединения, но няма да се спираме върху дългосрочното влияние на цигарения дим върху здравето.

Най-краткосрочните последствия са изменения на цвета на емайла и формиране на плака по зъбите. При пушачите с времето емайла става по-тъмен, а справянето с този проблем става по-трудно.

3.Зъбен камък

Зъбният камък е „главоболието” на зъболекарите и основна причина за повечето заболявания на венци и зъби.

Представлява съсредоточаване на плака, остатъци от храна и продукти от тяхната жизнена дейност.

С течение на времето всичко това се минерализира, втвърдява и се превръща в камък. При липса на хигиена на устната кухина зъбният камък става масивен.

За ускоряване на образуването му могат да способстват бъбречни заболявания, на храносмилателния тракт, а също и нарушения на метаболитните процеси. Но най-разпространената причина е липса на пълноценна грижа.

При наличие на съпътстващи заболявания зъбният камък е предразполагащ фактор не само за кариес, заболявания на венците, но и за бързо развитие на усложнения.

4.Кариес

Това е най-разпространената причина за образуване на тъмни петна на зъбите. Възможно е да се появи във всяка област на зъбната корона.

Ако тъмни петна се появят по краищата на пломба и започнат да се открояват на фона на естествения емайл, това е повод да се посети зъболекар, тъй като представляват симптоми на усложнения.

Кариесът, освен източник на хронични инфекции, също е една от основните причини за загуба на зъби и всички произтичащи от това последствия, засягащи здравословното състояние като цяло.

5.Изменения с напредване на възрастта

Емайлът, който покрива зъба, е полупрозрачен, това е най-твърдото вещество в човешкия организъм.

Цветът до голяма степен се определя от дентина, така се нарича основното вещество на зъба, което е с жълт оттенък.

Появата на тъмни петна по зъбите с напредване на възрастта е естествен процес, но следва да се контролира и да се вземат мерки, които могат да запазят белотата на усмивката.

6.Прием на лекарства

На практика всички лекарства имат странични ефекти. Някои от тях могат да влияят на устната кухина като част от единна система и да предизвикат изменения в цвета на емайла.

Тетрациклиновите зъби представляват медицинска диагноза, ако са се приемали антибиотици през бременността.

На зъбите при децата се формират тъмни, буквално черни петна, като се променя формата на зъбната корона. За щастие, подобна диагноза рядко се среща.

7.Некариозни увреждания

Некариозните увреждания на емайла са представени от съвкупност от патологии, но основните са хипоплазия и флуороза.

Недоразвитост на емайла е възможна при действие на негативни фактори по време на бременността.

Опитен зъболекар може да определи в кой етап на бременността е било неблагоприятно въздействие по състоянието на детските зъби.

Флуороза е некариозно увреждане на зъбите, което се формира още преди поникването им, но основата причина са повишени дози флуор.

Лечението, което се предлага при тъмни петна по зъбите, най-често е професионално почистване, както и санация на устната кухина. Лекуват се болните зъби, поставят се пломби при наличие на кариеси.