Какво е това любов? Много хора са убедени, че това си е чиста болест. Особено в началото, когато човек е изцяло погълнат от страстта си.

И признаци на маниакална психоза наистина има. Влюбеният постоянно мисли за предмета за своята любов, без да забелязва нищо около себе си, включително и недостатъците и на избраника или избраницата си, които са очевидни за околните.

С нищо друго освен с любовта си, в тази остра фаза той не може да се занимава. А между впрочем това не е болест, а културна универсалност. Така наричат явленията, които са програмирани в нашето съзнание, и тях ги извършват всички хора на тази земя.

Кой командва любовта?

Контролира се от хормони и други биоактивни вещества, които работят на 2 фронта – регулират и физиологичните функции, и психологическите.

Така, женските естрогени – като скулптор лепят привличаща мъжете фигура – гърди, талия, бедра, миловидно лице, нежна кожа.

Те също правят жената способна на компромиси, избягваща конфликтите. Така че привлекателната външност от гледна точка на науката е гаранция за меката натура на избраната дама.

Това е важно и в началото на любовните отношения, а и след това. Особено, когато жената се срещне с типични мъж – енергичен лидер, стремящ се към доминиране.

Тези характерни черти се осигуряват от мъжкия хормон тестостерон, който пък формира и мъжката фигура с развита мускулатура и рамене.

Тези хормони присъстват винаги и при нежния пол. И, ако са много, то тогава жената е с изразени лидерски качества. Двама лидери в едно семейство едва ли ще спогодят.

А пък с податлив мъж, при който тестостероновите черти не са изразени явно, ще се получат нещата. На такъв мъж може да подхожда съпруга мъжкарана.

При възникването на любовта водеща роля играят невромедиаторите допамин и серотонин – нивата на последния се увеличават от редовното ядене на банани и шоколади.

Осигуряват щастие и радост, но и развитие на нещо като пристрастяване към субекта на любовта. При жените традиционни са по-високи нивата на хормона окситоцин.

Именно благодарение на него жената е по-привързана към партньора си, както в началото на любовта, така и много години след това.

А пък за привързаността на жената към малко дете голяма роля играе лутенизиращият хормон, който също е повече при дамите. Този хормон стимулира у майката образуването на кърма и внимателното, ласкаво отношение към бебето.

Ако любовта угасне?

Страстта винаги утихва, но не и любовта, тя преминава в дълбока зряла фаза.

Неудовлетвореността най-често е свързана с личностна криза на един от партньорите. Затова е важно този партньор да си обърне внимание на собствените проблеми, а не да обвинява другия.

Възможно е да ви е необходим сериозен откровен разговор, по време на който ще говорите само за собствените си чувства, за собственото виждане на нещата, но не и да обвинявате.

И разбира се, за да бъдат вашите отношения свободни и близки в стабилната фаза на брака, е необходимо всеки да си има свое хоби, нещо като лично социално убежище.

Ако в такава двойка няма взаимни претенции и специфични романтични или сексуални желания, нищо не трябва да се прави.

Това е принципно нормално семейство, не е нужно да се разваля. Но понякога се случва и един от съпрузите да поиска да реанимира страстта.