Хранителният режим може да повлияе и да подпомогне лечението на автоимунни заболявания.

Нови изследвания показват, че диетата, включваща периоди на гладуване може да помогне в борбата срещу автоимунните заболявания, сред които лупусът и множествената склероза.

Първоначалното проучване е проведено върху мишки, но последващите експерименти, в които взели участие и хора показват, че нискокалоричната диета може да обърне симптомите на множествената склероза.

Екипът от учени направили откритието са толкова развълнувани, че бързат да започнат с клиничните изпитвания.

По време на диетата, която имитира постенето, започва да се синтезира кортизон по-интензивно, в резултат на което автоимунните клетки започват да загиват, отбелязва водещият изследовател Валтер Лонго от Университета на Южна Калифорния. А този процес води до образуването на здрави клетки.

И какво това представлява гладната диета? Хранителният режим 5:2 или периодичното гладуване са все по-популярни напоследък, но диетата, която разработили Лонго и неговият екип е ефективна основно, поради факта, че се намалява потреблението на калории на половина за период от 3 до 7 дни.

И сега има доказателства, че този хранителен режим може да спомогне за поправянето на вредите върху тялото, нанесени от автоимунните заболявания.

Екипът вече е изготвил доста научни трудове върху гладуването, като по-ранните изследвания показват, че хранителните режими, основаващи се на ограничаване на калориите могат не само да намалят мазнините, но също така и да намалят маркерите на стареенето и на заболяванията.

Изследователите се замислили – дали, ако много имунни клетки не бъдат унищожени и се превърнат в стволови, и дали е възможно автоимунните клетки да се ликвидират, като се генерират нормални имунни клетки, отбелязва Лонго.

За да проверят на практика тази своя теория учените използвали група мишки с автоимунно заболяване, като ги оставили на гладна диета за 3 седмици, което означава, че са карали на гладно 9 дни от общо 21.

В сравнение с контролната група при мишките, които били на гладна диета, се наблюдавало съществено отслабване на симптомите на заболяването, а при 20% сякаш болестта напълно била изчезнала.

От една страна, гладната диета унищожава анормалните имунни клетки, посочва Лонго.

След това, след като мишките се върнели към нормалния си хранителен режим, освен нормални имунни клетки се образували миелин-продуциращи такива, което позволява един процент от експерименталните животни напълно да се освободят от симптомите на заболяването.

Тестовете върху хора започнали с 60 души с диагноза множествена склероза, за което заболяване се смята, че се дължи на увреждането на покритието на нервните клетки, което бива атакувано от анормални имунни клетки.

Участниците в тестовете били сложени на гладна диета за 1 седмица, което било последвано от 6 месеца средиземноморска диета, 6 месеца хранителен режим с високо съдържание на мазнини, или 6 месеца на нормална диета.

При пациентите, които започнали с гладуването и след това преминали на средиземноморска диета, били наблюдавани подобрения в качеството на живот – на физическо и на умствено ниво, в сравнение с контролната група, и било установено, че този хранителен режим е безопасен за тях.

В комбинация и с данните за мишките, това е доста обещаваща информация, но следва да се отбележи, че проучванията са все още в ранен етап, и изследователите не препоръчват на страдащите от това заболяване да се подлагат на такъв хранителен режим.