За много хронични заболявания е типично вълнообразното протичане, когато ремисията се сменя с обостряне. Сред подобни патологии са гранолуматозни ентерит, повече известен на повечето под названието болестта на Крон.

Особеност на тази болест е, че доста трудно своевременно да се установи, особено при децата, заради неспецифична клинична картина.

Честотата, в която се среща патологията е 0,1% от населението. В повечето случаи ученици в младша училищна възраст и подрастващи.

Значително се понижава качеството на живота на детето, а продължителното протичане на болестта може да доведе до инвалидност или дори до гибел на детето.

Какво да правим, за да настъпи дългоочаквана ремисия

Болест на Крон – защо се развива болестта

За първи път за болест на Крон се заговаря през 1932 г., след което диагнозата се утвърждава в класификация.

Патологията представлява тежко възпалително увреждане на стомашно-чревния тракт, за който е характерно образуването на язви и тъканните изменения на чревната стена.

Засягат се всички отдели на храносмилателната тръба, като се започне от устната кухина и се стигне до ректума.

Лигавицата се видоизменя, на нея се формират язви и гранулации, а също и напречни напуквания. Това често способства за възникване на фистули и абсцеси.

В рамките на болестта се разграничава както продължителна ремисия, така и обостряне. Днес причините за развитие на подобно състояние не са съвсем проучени, но съществуват някои фактори, влияещи на неговото развитие:

  • Инфекциозни фактори – болестта на Крон при децата може да е следствие на реакцията на организма на прекарана по-рано бактериална или вирусна инфекция. Смята се, че жизнената дейност на микроорганизмите способства за развитие на хронично възпаление.
  • Имунологични фактори – за заболяването е характерно системно увреждане на органите, което може да сигнализира за автоимунна природа на болестта. При някои болни се открива много високо ниво на Т-клетки, антитела за ешерихия коли и липозахариди. В период на обостряне в кръвта на пациентите може да се открият циркулиращи имунни комплекси.
  • Наследствена предразположеност – известно, че в 17% от случаите болестта на Крон се открива при родителите или братя и сестри на малкия пациент. Известно е, че болестта често се съчетава с болестта на Бехтерев – анкилозиращ спондилит.

Как се проявява болестта на Крон при деца

За заболяването са характерни периоди на обостряния и ремисии. Прието е да се разграничават както чревни, така и извънчревни проявления на болестта.

Към чревните се отнасят пристъпообразни болки в корема със слаба интензивност, гадене и повръщане, диария.

Тези проявления лесно се маскират под отравяне, чревна инфекция или всяко друго заболяване с аналогични признаци.

При продължително протичане на болестта на Крон при деца е възможно откриване във фецеса на примеси кръв, а също и развитие на обезводняване, хиповитаминоза и анемия.

Тези деца доста изостават в развитието от своите връстници, при тях се наблюдават недостиг на телесна маса.

Сред най-разпространените причини за извънчревни проявления са болки в мускулите и ставите, слабост, постоянна умора, вълнообразно повишаване на телесната температура.

При преглед на устната кухина могат да се установят и най-малките язви на лигавицата, явлението стоматит. Сред другите признаци са:

  • Възлова еритема;
  • Моноартрит;
  • Кератит;
  • Конюнктивит и увеит;
  • Мастна дистрофия на черния дроб;
  • Цироза, цистит и пиелонефрит.

Ако при протичането на болестта дълго време не настъпва ремисия, нараства риска от развитие на хирургични усложнения.

Срастващият процес става една от водещите причини за чревна непроходимост, която при несвоевременна диагностика може да доведе до гибел.

Хранене при болест на Крон при деца

Болестта на Крон при децата е показание за спазване на щадяща диета. Така при обостряне е показно яденето на течна или полутечна храна с умерена температура.

Следва да се спрат подправките, пикантни сосове и други подправки, които дразнят лигавиците на храносмилателния тракт.

Храненето трябва да се състои от повече термично обработени зеленчуци, постно месо и риба, млечни продукти и каши, натурални сокове, компоти.

Медикаментозна терапия – как да се спре болестта

За терапия се използват препарати 5-аминосалицилова киселина, а също и кортикостероиди – преднизолон, дексаметазон и метилпреднизолон.

Поддържащо лечение могат да са имунодепресанти метотрексат и азатиоприн.