Често, сме свикнали да използваме този термин като шеговита закачка с наш познат или близък, който посещава често лекари и се притеснява, неоснователно, за здравето си.

Истината е, обаче, че хипохондрията, според много специалисти, е психична болест.

Днес ще ви разкажем повече за нея и ще видим дали е възможно този патологичен страх да се преодолее.

Какви са признаците, които могат да определят един човек като хипохондрик

Симптомите на тази психична болест са много разнородни, но в повечето случаи се наблюдава:

  • Чести прегледи при лекар или консултации по телефона. Не е изключено, накои от хипохондриците да избягват посещенията при лекар, поради прекомерен страх от диагностициране на тежка болест;
  • Постоянни разговори и вмятания на тема здраве и обобщаване на текущото здравословно състояние пред близки и познати;
  • Проверка на симптомите в интернет. Ако се вгледате в историята на браузъра на хипохондрика, ще забележите, че преобладават търсения на конкретни сиптоми и търсене на препоръки и мнения за лекари;
  • Съсредоточаване върху конкретна болест или симптом. Много често, страдащите от това състояние се концентрират в „проучването“ на един симптом (например болка в корема) или се опитват да докажат, че страдат от конкретно заболяване, като, обикновено, става въпрос за тежко хронично заболяване;
  • Липсата на вяра в мнението на лекарите и резултатите от изследванията. Хипохондриците, често, са здрави, физически, хора и изследванията, които си правят дават добри резултати, в нормите. Прегледите при лекар също не поставят тежка диагноза, което допълнително изнервя тези пациенти и задълбава желанието им да си открият болест.
  • Страхуват се от грип и настинки и се пазят прекомерно от околните. И тук не става въпрос за времената на пандемия, в които всички трябваше да се екипираме с лични предпазни средства. Хипохондриците се боят от околните, които кихат или имат лека хрема, например. Характерно е, че доста често, те разгласяват своите притеснения и наблюдават внимателно хората около тях, за потенциалното наличие на заразна болест.

Лечимо ли е

Добрата новина е, че има начини да се избавим себе си или наш близък от този страх. На първо място, е добре да се намери ново занимание или хоби. Също така, може да ограничите достъпа до най-често посещаваните сайтове за проверка на симптоми или да си наложите на себе си или ваш близък забрана за влизане в сайтове за здраве.

Разбира се, добре е да се доверите на психотерапевт. Важно е, хипохондрикът да получава подкрепа от близките си, а не да бъде обект за подигравки, тъй като това е основна причина за задълбочаване на проблема.

 Други, често използваните техники за преодоляване на хипохондрията са автохипнозата и антистрес масажите