Защо горят ушите

Кожата на външното ухо е тънка и нежна, затова кръвоносните съдове се намират близо до повърхността. И те са много, тъй като кожата покрива вдлъбнатини и издатини, които отразяват звукови вълни и ги насочват навътре.

Затова когато по някаква причина кръвта приижда към главата, най-забележимо това се отразява на ушите.

1.Силни емоции

Най-честата причина са силните емоции. Например, срам, смущение или яд. Когато човек изпитва нещо подобно, в кръвта се освобождава коктейл от хормони.

Ако се появят такива, които разширяват кръвоносните съдове, се зачервява. А интензивността на зачервяването вече зависи от дебелината на кожата и количеството кръвоносни съдове.

Затова при някои от срам или яд се зачервяват ушите, а при други цялото лице. Такова зачервяване минава бързо.

2.Висока или ниска температура

Ушите могат да се зачервят и от студ, и от жега. Когато на човек му е топло, кръвоносните съдове се разширяват и затова се зачервява.

При ниска температура механизмът е друг. Тялото преразпределя кръв така, че да се избегне измръзване на откритите части на тялото. За това кръвоносните съдове се свиват и се разширяват. Затова когато е студено се появява руменина по бузите и ушите се зачервяват.

Веднага щом температурата наоколо стане по-комфортна, зачервяването отшумява.

3.Слънчево изгаряне

Ушите често изгарят на слънце. И то не само след прекаран цял ден на плажа, но и след работа в градината или след дълго ходене на открито.

Още повече, че кожата на ушите е много тънка и често хората забравят да я намажат със слънцезащитен крем. Затова е възможно ушите да се зачервят и дори да се покрият с мехури от увреждане и възпаление. Това зачервяване минава след заздравяване на изгарянето.

За щастие, проблемът лесно може да се избегне, ако преди излизане се сложи шапка.

4.Травми на ухото

След удар или падане ухото може да се зачерви за известно време, тъй като кожата също реагира на усилване на кръвообращението. При силен удар може да се образува синина, и то ще стане лилаво. Тогава цветът ще се задържи за целия период на заздравяване на хематома.

5.Ушни инфекции

Ушните инфекции по никакъв начин не променят външния вид на ухото – възпалителният процес протича вътре. Ако лекарят погледне в отоскоп, то той вижда зачервяване и подуване, тъй като кръвообращението на това място се усилва.

Ако случаят е тежък, е възможно да се появи зачервяване, да се повиши температурата на кожата отвън, да започне да тече гной.

Особено внимателни е необходимо да бъдем към децата, тъй като те все още не могат да разкажат за своето състояние.

6.Синдром на червеното ухо

Този синдром е слабо проучен. При човек на пръв поглед без причина внезапно за няколко часа се зачервява ухото, в него се появява парене. Често страда ту едното, ту понякога и двете.

Такива пристъпи се повтарят отново и отново. Не е ясно защо се случват те, но това е свързано с реакцията на кръвоносните съдове и мигрените. Провокатор може да е:

  • Докосване;
  • Дъвчене;
  • Висока или ниска температура на въздуха;
  • Физическо натоварване;
  • Движение на шията;

7.Кожна инфекция

Порязване, ухапване от насекомо или всяко друго увреждане на кожата – това са входни врати за микробите. Ако те попаднат в раните, започва възпаление. Ухото се зачервява, става горещо, боли, може да се появи гнойник, от който да изтича гной. Ушите ще горят, докато инфекцията не премине.

Защо гори лявото или дясното ухо

Защото процесът е бил едностранен. Например, отитът е поразил само лявото ухо. Или под слънцето е била повече дясната страна на тялото.

Какво да правим, ако ни горят ушите

Ако ушите горят периодично, например, когато се ядосваме или се срамуваме от нещо, то нищо не е нужно да правим. Това е някаква особеност на организма.

Ако болят, сърбят или нещо ни безпокоят, по-добре да се запишем на преглед при отоларинголог или личен лекар.

Последният помага за определяне на себорея и други кожни заболявания и дава направление за дерматолог.