Болест на Мениер е заболяване на вътрешното ухо, характеризиращо се с постоянни пристъпи на световъртеж или вертиго – усещане за въртене на пространството около тялото, придружени с временна загуба на слуха, шум в ушите /тинитус/, а понякога усещане за подуване или притискане на ухото.

В повечето случаи заболяването засяга функцията само на едното ухо.

Хората между 40 и 50-годишна възраст са по-предразположени към клиничното състояние от останалите, въпреки че не е изключено да се развие при всеки, дори и при деца.

Въпреки че заболяването е хронично състояние, съществуват различни методи на лечение, които способстват за известно овладяване на симптоми, както и ограничаване въздействието на клиничното състояние върху качеството на живота на засегнатия.

Какви са симптомите?

Повтарящи се пристъпи на световъртеж – при които засегнатият се чувства сякаш стаята или пространството, където се намира, се върти и в следващия момент може да загуби равновесие.

Епизодите на вертиго се появяват без предшестващи признаци и обикновено продължават от 20 минути до 2 или повече, максимум до 24 часа. Силният световъртеж може да предизвика гадене и повръщане;

Загуба на слух – степента на загуба на слуха може да варира особено в началните стадии на заболяването, в крайна сметка при повечето от засегнатите се развива някаква степен на трайна загуба на слуха;

Шум в ушите /тинитус/ - представлява възприемане чрез слуха на звънтящ, бръмчащ, ревящ, свистящ или съскащ звук в ухото си;

Усещане за пълнота в ухото – повечето от засегнатите чувстват ухото си като набъбнало или че налягането в него е повишено;

Типичният пристъп започва с усещане за набъбване на ухото, увеличаващ се шум в ушите и намаляване на слуха, последван от силен световъртеж, често придружен с гадене и повръщане.

Такъв епизод обикновено продължава от 20 минути до 4 часа, след остротата на симптомите и признаците отслабват.

Пристъпите често се развиват през малки интервали помежду им, но впоследствие дълго време се проявяват леки клинични изяви или избщо не се проявяват, като заболяването навлиза в ремисия.

Какви са причините?

Причината за заболяването не е добре изяснена. Смята се, че се дължи на анормалния обем или състав на течността във вътрешното ухо.

И за да функционира правилно тази част на ухото, течността трябва да се поддържа в определен обем, налягане и химичен състав.

Фактори, допринасящи за промяна на свойствата на течността във вътрешното ухо, могат да обусловят развитието на болестта на Мениер.

Учените са посочили редица рискови фактори като например:

• Неправилен дренаж на течността, поради запушване или анатомични аномалии;
• Алергии;
• Вирусна инфекция;
• Генетична предразположеност;
• Травма на главата;
• Мигрена;

Понеже не е установена една единствена причина за заболяването, най-вероятно то да се развива като резултат от наличието на комплекс от фактори.

Лечение на болест на Мениер

По време на пристъп можете да направите следното:

Седнете или легнете веднага, когато почувствате замайване. По време на пристъпа избягвайте дейности, които могат да обострят симптомите като например резките движения, излагане на ярки на светлини, гледане на телевизия или четене;

Дайте си почивка по време и известно време след отзвучаването на симптомите;

Избягвайте шофиране или работа с машини, ако често получавате пристъпи на световъртеж, тъй като е възможно да предизвикате сериозни инциденти или да нараните себе си.