Болките в кръста, гърдите или по цялото протежение на гръбнака могат за дълго време да лишат човек от работоспособност и спокоен сън.

Но какви са причините за болки в гърба, как да се борим с тях и какво да правим, за да бъде гърба ни здрав?

В България към 30-тата си година почти всеки поне веднъж в живота си е имал проблеми с гърба.

Какъв е произхода на болките в гърба?

Болки в гърба изпитват хора, които дълго са принудени да се намират в нефизиологично за тялото статично положение с напрежение на мускулите.

Това се случва при шофиране, работа в седнало положение, при продължителни пътувания или полети, спорт, носене на тежести, работа в градината.

Освен това при недостатъчна физическа активност мускулите на гръбнака отслабват, което води и до болезнени усещания.

Често до появата на болки води продължителния престой в еднообразна поза, неправилната стойка, изкривяване на гръбначния стълб, вдигане на тежести странично или с една ръка, неправилно организирано работно място със зле подбрана маса или стол.

В резултат ние чувстваме остра или тъпа нощна болка – така организмът се опитва да даде сигнал на човек за проблемите с мускулите и сухожилията.

Обикновено страда гръбнакът в областта на гръдния кош , лумбалната област и в зоната на опашката, най-често болките се разпространяват по цялата дължина на гръбначния стълб.

Какво може да предизвика болка?

Причина за болките могат да станат някои заболявания на самите костни структури на тялото, на ставите и сухожилията и прилежащите нерви и тъкани.
На първо място, болките в гърба могат да предизвикат лумбоскрален радикулит.

Това е вродено или придобито изменение в областта на гръбнака и на неговия свързващ апарат.

Болките могат да бъдат остри или тъпи със затихващ характер. Болезнените усещания могат да бъдат едностранни или да възникват и от 2-те страни, могат да се разпространят към краката, към областта на хълбока, бедрата или по-надолу.

Болките могат да се усилват при смяна на положението, ходене или при напрежение. Болезнените усещания могат да бъдат съпроводени със скованост, изтръпване, парене или сърбеж.

Друга причина за болките в гръбнака може да стане лумбагото /или познатите на всички ни ревматични болки в областта на кръста/ - тези болки в кръста поради вдигане на тежести или от пренапрежение, обикновено са с продължителност от няколко дни.

Остеохондроза – това са нарушения в областта на гръбнака и неговите стави, предизвикващи болки. Те се предизвикват от тежките условия на труд, напрежение на тялото, от травми и хронични заболявания.

Тези дегенеративни изменения водят до дразнене на нервните окончания от костните израстъци в областта на прешлените или в зоната на издатината на междупрешлените дискове.

Как се лекуват болките в гръбнака?

Съществуват 3 основни способа за лечение – това са немедикаментозна терапия, препарати и хирургични методи.

Коя от тези терапии е подходяща за вас, може да определи лекуващият ми лекар само след установяване на причините и уточняване локализацията на болките.

На първо място е необходимо изменение на двигателния режим, а за да се предпази травмираната зона – носене на корсети, коректори на осанката, бандажи.

Конкретното за вас приспособление ще избере лекуващият ви лекар с отчитане на размера и диагнозата. Освен това е необходим смяна на матрака и спане на твърда повърхност.