Болките в рамото могат да са както безобидни, така и много опасни, не е препоръчително да не обръщаме внимание на застрашаващите симптоми.

Рамото е най-подвижната става в човешкото тяло. От една страна, това е прекрасно – можем да повдигаме и да отпускаме ръце, да ги въртим на всички страни, да се чешем по гърба, да хвърляме топка, да висим на лост и да носим тежки чанти.

От друга страна, тази подвижност си има цена. Раменната става включва огромно количество елементи – костици, връзки, сухожилия, нервни окончания.

От натоварването или от неудачното завъртане може да пострада всяка от тях. Резултатът е болка, която може да е остра или сравнително слаба.

Дискомфортът в раменете може да сигнализира за наистина сериозно вътрешно заболяване.

Болки в рамото - възможно ли е да са признак на сериозна опасност

Кога може да се наложи да се извика линейка

Анализирайте усещанията си. Незабавно звънете на линейка, ако:

  • Болките в раменете се съпровождат със затруднено дишане и/или тежест, свиване в гърдите. Това могат да са симптоми на сърдечен пристъп.
  • Причина за болките е станала травма, и се наблюдават признаци на фрактура, неестествено положение на костите на рамото, остра болка, силни отоци, невъзможност да се повдига ръката.
  • Рамото ни е заболяло внезапно и много силно, болката продължава повече от няколко минути, ако това се случи между 5-та и 14-та седмица на бременността, е възможно да е извънматочна.

За щастие, с това списъкът със застрашаващи състояния, свързани с дискомфорт в раменете се изчерпва. Но за болките може да има и други причини – не толкова опасни, но и не по-малко приятни.

Защо се появяват болките в рамото

Ето няколко от най-разпространените причини.

Разтежение на връзки

Този проблем е добре познат на фитнес маниаците, които се напрягат твърде много при силова тренировка. Но и неспортисти могат да пострадат – например, ако се е наложило твърде дълго време да носят тежки чанти или да прекопаят набързо градината. Тази болка се усилва при опит да се повдигне рамото или да се напипа с пръсти.

Възпаление на сухожилията /тендинит/

Тази ситуация също е свързана с повишено физическо натоварване. Но то не е еднократно, а регулярно. При тежък труд сухожилията се търкат в повърхността на ставата и се възпаляват, което води и до хронични болки.

Засягане на въртящият се маншет на рамото

Зад сложния термин се крият прости ситуации, когато човек трябва да изпълнява дълго не съвсем обичайни движения с ръцете. Например, да боядисва тавани. След ден-два може да се появи остра болка в раменете.

Артрит или артроза на раменната става

Това са 2 различни заболявания, но и двете предполагат възпаление на ставите. Ако са засегнати раменните стави, това се проявява с редовни пристъпи на силна болка, трудното е с това да се повдигат ръцете или да се изпълняват други движения с горните крайници.

Остеохондроза на шийния отдел на гръбнака

Тези болки се разпространяват към ръцете и се усилват при въртене на главата.

Травми на рамото

Фрактура или изкълчване на рамото невинаги могат да се разпознаят веднага. Характерните симптоми: тази болка се появява след удар или падане на рамото и се съпровожда с отоци, промяна на цвета на кожата, деформация на ставите или костите, влошаване на подвижността на ставата.

Миалгия

Миалгия – това е общо название на болки в мускулите, включително и на раменните. Възможно е да се предизвика от десетки различни фактори – преохлаждане, настинка, твърде дълъг престой в една и съща поза, прекомерни физически натоварвания и дори стрес.

Миалгията на раменете може да се разпознае по болките, които се усилват, ако опитаме да повдигнем ръце.

Проблеми с вътрешните органи

В раменете са съсредоточени множество нервни окончания, свързани с едни или други вътрешни органи. Затова често, когато ни боли нещо вътре, то отива към рамото.

Този тип болка се нарича отразена. Обикновено се свързва с всевъзможни сърдечни нарушения – от стенокардия до инфаркт на миокарда.

Какво да правим, ако ни болят раменете

Ако болката се появи след едно или друго физическо натоварване, може да не се притесняваме, всичко с нас е наред, а дискомфортът след няколко дни ще мине от само себе си.

Ако причините изглеждат неясни, то по-добре да се потърси лекарска помощ, да се обърнем към личния лекар.

И в единия, и в другия случай състоянието може да се облекчи с прости домашни методи:

  • Обезболяващи на основата на ибупрофен;
  • Пакет с лед увит в кърпа за 15-20 минути се слага на рамото;
  • Ако болката е свързана с физическо напрежение или миалгия, подвижността не трябва да се ограничава.