Календарната пролет вече започна. През нощта и рано сутрин все още е възможно да пада под нулата, но през деня март обещава изцяло положителни температури, през повечето дни, дори над 12 градуса.

Температурните колебания от 10-15 и дори до 20 градуса през деня и отрицателни рано сутрин и през нощта, студеният вятър, все още студените сенки, честите дъждове не радват хората с болни стави.

За много от тях пролетта се превръща в болезнен междинен сезон, който биха искали по-бързо да премине.

Защо болки в ставите се появяват през март

В търсене на причини за болки в ставите през пролетта

Наблюденията показват, че хората с болни стави, и по-точно с ревматоиден артрит реагират на смяната на сезоните, и това е особено изразено в период на преход от зима към пролет.

Причините за влошаване на състоянието на тези хора засега остават неясни.

През 2007 г. японски учени от токийския Институт по ревматология публикуваха резултати от 5-годишни наблюдения за 1600 души с ревматоиден артрит. През пролетта и есента всички болни преминавали през пълни изследвания.

Освен общата оценка на състоянието на пациента, се измервали показатели нива на С-реативен белтък, скорост на утаяване на еритроцитите и ревматоиден фактор.

За оценка на състоянието на болните се използвали 10 различни метода, и всички те с едно изключение, показвали, че през пролетта болестта се активизира. Този единствен показател, който не показва промяна в състоянието, е оценката на активността на болестта от лекар по резултатите от прегледа.

Учените се затрудняват да обясняват защо лекарите не забелязват влошаването на състоянието на пациентите през пролетта. Възможно е ревматолозите да не виждат причини за това.

Резултатите от изследванията също почти не зависели от сезона. Нивата на С-реактивен белтък, и СОЕ, които показват наличие или липса на възпалителен процес, не се променят.

Тези показатели не се увеличат през пролетта, както би следвало да се очаква, а остават стабилни.

Половината от запитаните участници твърдят, че през пролетта им става по-зле. Според съвкупността от данни, изследователите предполагат, че проблемът не е в активността на заболяването, а в сезонните особености на неговото възприемане от самите болни. Всичко идва от психосоматиката.

Многобройни наблюдения позволяват да се направи още един важен извод – влошаването на състоянието при хората с болни стави се развива не заради специфичния климат на дадена местност, а в момента на неговата промяна.

Хората с болни стави свикват към определени климатични условия, техният организъм привиква към температурата и влажността и безболезнено реагира на измененията.

Истината е, че това не е при всички, а при тези, които се отнасят към т.нар. метеочувствителни хора. И това заключение е в корелация с данните от Токио.

Други теории за връзката на ставите с пролетта

Сред възможните причини за увеличаване на болките и отоците в ставите при влажно и хладно време е влошаване на кръвообращението и развитие на мускулни спазми, което може да предизвика болков синдром.

През 2009 г. френски учени представиха данни от изследвания, в които се доказва, че все пак ревматоидният артрит е свързан със сезона.

Така например, при хората, при които първите симптоми са се появили през зимата, болестта като цяло протича по-тежко, и това се потвърждава от рентгеновите снимки на болни стави.

При поява на ревматоиден артрит за първи път през лятото болестта не протичала толкова тежко и ставите били в по-добро състояние.

През 2017 г. учени от Университета на Вашингтон публикуват резултати от изследване, които се базират на търсенията в Гугъл, свързани с болки в ставите и с артрит, на фона на изменения на температурите, влажността и атмосферното налягане в 45 големи американски града. В изследването били използвани данни за период 4 години.

Когато температурата на въздуха се повишавала от -5 градуса до +30 градуса, потребителите на най-голямата търсачка все по-често се интересували от болки в коленните и тазобедрените стави.

Най-много търсения по ключова дума „болки в коленете” били при 23 градуса, а по „болки в тазобедрената става” при 28 градуса. При достигане на тези стойности интересът към ставни болести рязко се понижавал.

Как да предпазим ставите през пролетта и есента

Не се знае дали това е повече психическо явление или физиологично, не сме достатъчно добре запознати със сезонната биохимия на организма, но все пак хората страдат.

Лекарите съветват да се обличаме според времето, да избираме няколко слоя по-тънки дрехи, които могат да се свалят с повишаването на температурата от по-ниската сутрин до по-високата следобед.

Добър вариант за защита на ставите от въздействието на студения въздух е термобельото, а също и топлите компресионни ръкавици.

Последните, по данни от 2014 г., не само загряват болните стави и дланите, но и помагат за намаляване на болките, сковаността и отоците, и дори леко подобряват подвижността на ръцете.