Откриха връзка между болестите на венците и на зъбите и повишения риск от възникване на рак на черния дроб и на пикочния мехур. При хората с болни венци и венци средно с 30% се повишава рискът, в сравнение със здравите.

Сред другите фактори изследователите посочват тютюнопушене, наднормено тегло или затлъстяване, и недостиг на плодове и зеленчуци.

Болните зъби повличат след себе си рака

Гингивит /възпаление на венците/, периодонтит и кариес са признак на влошено състояние на цялата устна кухина. На свой ред това е рисков фактор и за възникване на болести на сърцето, диабет, инсулт и различни видове рак, дори и на стомашно-чревния тракт.

Мета-анализ на 8 изследвания показва, че при периодонтит и загуба на зъби се повишава риска от опасния рак на панкреаса.

Изследване, проведено в Тайван, в което взели участие хора, лекувани от периодонтит, свързва провежданото лечение с намаляване на риска от различни видове рак.

От друга страна, мета-анализ на 6 научни трудове показва, изследвали връзката на заболяванията на зъбите и рак на дебелото черво при жители на Китай и САЩ, не установява такава.

Не се установява връзка с рак на органите на стомашно-чревния тракт

Учени от Университет в Белфаст под ръководството на Хайди Жордан решили да изяснят дали има връзка между влошеното здраве на зъбите и развитието на рак на отдели на стомашно-чревния тракт при жителите на Великобритания.

За тази цел те взели данни от Биобанката на Велибритания, най-големият център за изследване на проблеми със здравето в страната.

В скрининга, който се провеждал в периода 2006-2010 г., участвали повече от 500 000 британци на възраст от 40 до 69 години, наблюдението на тяхното здравословно състояние продължава и до днес.
В началния етап на участниците взели кръв, урина и слюнка за изследване, измервали техния ръст и тегло.

Също участвали в проучване и предоставили изчерпателна информация за своето здраве. По време на наблюденията от рак се разболяват 4069 участници, 13% от тях имали проблеми със зъбите.

Изследователите не установили връзка с рака на стомашно-чревния тракт и лошото състояние на зъбите. Но такава била открита с повишен риск от рак на черния дроб, жлъчния мехур и на жлъчните пътища.