Ботокс е препарат, който се произвежда от изчистен ботулинов токсин тип А, невротоксин. Основната област на приложение на ботокса е козметиката и често препаратът се използва за заглаждане на бръчки.

Според данни от асоциацията на пластичните хирурзи, в САЩ повече от 6.6 милиона жени редовно прибягват до тези инжекции, а у нас цифрата по-скромна – няколко десетки хиляди.

Възможно ли е съвместяването на гърмене и ботокс инжекции, какви са рисковете за кърмачето?

Инжекции ботокс – област на приложение и възможности

Основното използване на ботокс инжекциите е намаляване проявлението на бръчки както малки, така и на дълбоки. Използването на този препарат вече отдавна  и ефективно отдавна и ефективно се е наложил за разкрасяване.

Последните изследвания доказват ролята на ботокса като ефективно лекарствено средство. Неговото приложение позволява лечението на много заболявания да се погледне от нов ъгъл.

Ако говорим за практиката на зъболекарите, то използването му позволи ефективно лечение на бруксизъм, а също и дисфункция на темперомандибуларната става.

Денталната медицина не е единствената област на приложение на ботокс инжекциите. Но основната негова особеност при използване е строгата доза.

Ботокс инжекции – противопоказания

В последно лекари от различни специалности използват ботокс за лечение на различни заболявания. Към показанията могат да бъдат отнесени:

  • Церебрална парализа и различни заболявания и състояния, които възпрепятстват контрола на мускулите;
  • Многобройни изследвания доказват ефективността на ботокса в контрола и лечението на патологични нервно-мускулни състояния;
  • Силно главоболие;
  • Уринарна инконтенция;
  • Спастично съкращение на клепачите и на мускулите на лицето, главата и шията;

Но все пак ботулиновият токсин може да стане причина за опасно заболяване – ботулизъм. Да припомним, че то е смъртоносно, ако не се започне своевременно лечение.

Следователно при кърмене съществува риск от предаване на инфекция от майката към бебето. Но опасни ли са инжекциите ботокс?

Как това работи?

Невротоксичните белтъци действат на предаването на нервните импулси. Благодарение на блокирането на ацетилхолина, е възможно предотвратяване на съкращението и активността на мускулните и жлезистите клетки.

Лекарите въвеждат ботокс в мускулатурата, като по този начин я карат да се отпусне – това осигурява намаляване на проявленията на бръчки както на тънки, така и на дълбоки около очите, на челото и др.

Понякога лекарите въвеждат невротоксина непосредствено в най-активните мускули и жлези, например, за борба с повишеното потоотделяне.

Обикновено ботокс инжекциите започват да действат няколко дни след процедурата, но имат само локализиран ефект, и не са способни да действат системно.

Странични ефекти при кърмене

Кърменето е най-доброто, което майката може да даде на своето дете. Майчиното мляко е източник на хранителни вещества, витамини и минерали, които се намират в удобна за усвояване форма.

Кърмещата майка с млякото може да предава възбудители на някои заболявания, а също и антитела към тях.

Ако говорим непосредствено за ботулиновия токсин, използван за разкрасяване и в медицината, то той е признат за безопасен както за кърмещи майки, така и за кърмачетата.

Но инжекциите могат да съдържат някои невротоксини, представляващи заплаха за хората с алергична предразположеност. Особено изразени са рисковете при неправилно разчитане на дозите.

Могат ли все пак да се бият инжекции с ботокс при кърмене?

Лекарите засега нямат точна представа как действат ботокс инжекциите на плода или на кърмачетата.

Едни казват, че са безопасни при правилно спазване на дозите и всички правила за безопасност. Други казват, че са опасни.