На всички е известно, че спортът укрепва организма и предотвратява болести. Но възможно ли е физическата активност да лекува съществуващи заболявания?

Съвременните изследвания доказват, че спортът може да бъде лекарство, което е необходимо да се назначава на болния като терапевтично средство.

Основно вниманието трябва да е насочено към вида активност и дозата. Какви са съвременните представи за ролята на спорта в лечението на хронични заболявания?

Диабет – профилактика и лечение

Високите нива на захар в кръвта, наричани диабет или хипергликемия, са резултат от нарушения на обменните процеси, които осигуряват усвояването от организма на получаваната с храната глюкоза.

Патологията може да бъде свързана с недостатъчен синтез на инсулин от панкреаса.

Това е хормон, отговорен за усвояването на захар и преработването ѝ в енергия – диабет тип 1, или с нарушение на функцията на този хормон, който не се справя с функциите си – диабет тип 2.

Активният начин на живот, както показват изследванията, намалява риска от диабет тип 2 с 35-50%, като подобрява обмяната на веществата и способства за поддържане на нормално тегло.

Спортът стимулира образуването на инсулин и позволява този, който вече се е разболял да намали количеството на приеманите лекарства.

30 минути интензивни физически упражнения ежедневно намаляват потребността от инсулин с 25% и едновременно служат за профилактика на съпътстващи болестта усложнения – увреждане на очите, бъбреците и нервите.

Препоръчителни видове спорт са ходене, плуване, велосипеден спорт и танци. При липса на патологии на долните крайници и общо добро състояние е възможен волейбол и други екипни игри, тенис, голф.

При диабет следва да се избягват следните видове спортове, при които внезапното понижаване нивата на кръвна захар може да бъде опасно:

  • Подводни гмуркания;
  • Изкачвания високо в планините;
  • Парашутен спорт;
  • Самостоятелно плуване;

Подходящият вид физическа активност е по-добре да се избере съвместно с лекуващия лекар.

Физическа рехабилитация при сърдечни заболявания

Основен проблем при заболявания на сърцето е недостатъчното снабдяване на миокарда с кислород, вследствие на свиване на коронарните артерии, по които към сърдечния мускул постъпва кръв.

Това патологично състояние се нарича исхемична болест на сърцето, която без необходимото лечение може да доведе до инфаркт или да стане причина за хронична сърдечна недостатъчност.

Полезни видове физическа активност при сърдечни заболявания са ходене, леко бягане, танци, разходки с велосипед, плуване, ски или кънки. Не са подходящи за болните от сърце силовите упражнения, вдигането на тежести.

Спорт против стрес и депресия

Редовната физическа активност според наблюдения на учени намалява интензивността на симптомите, характерни за много психически разстройства.

С помощта на спорт е невъзможно да се излекува депресия или шизофрения, но може да се подобри общото психологическо състояние на болния. За такива позитивни изменения способства процеса, протичащ в главния мозък под влиянието на физическите натоварвания.

Стресът стимулира синтез на хормони, които увеличават нивата на кръвна захар и способства за освобождаване на енергия, предназначена за действия в стресова ситуация.

Този механизъм е заложен в човешкия организъм от природата. Но от съвременния човек тази енергия обикновено не се използва за активни действия, тъй като не застрашава живота, а е по-скоро постоянно интелектуално, психологическо и интелектуално напрежение.

Неизползваната енергия, съпровождаща се с ускоряване на пулса, повишаване на кръвното налягане, в дългосрочна перспектива оказва разрушително действие на организма.