Какво е хранителен ботулизъм?

Хранителният ботулизъм е рядко срещано, но сериозно хранително натравяне, което може да причини парализа. Това заболяване се причинява от бактерията Clostridiumbotulinum.

Хранителният ботулизъм може да бъде фатален и за това представлява състояние, което изисква спешна медицинска помощ.

Какви са симптомите?

Симптомите на хранителния ботулизъм са важни за разпознаване, тъй като този заболяване може да прогресира бързо и да предизвика сериозни здравни проблеми, включително угрожаващи живота усложнения.

В следващите редове ще разгледаме подробно симптомите на ботулизма и какво можем да очакваме при този вид инфекция.

Един от първите и ранни симптоми на хранителния ботулизъм е замъгленото зрение и двойното виждане. Тези проблеми със зрението могат да се проявят внезапно и да бъдат много обезпокоителни.

Увисналите клепачи са също чест симптом, който се свързва със зрителни проблеми и обикновено се появява като резултат на парализа на мускулите около очите.

Неясният говор и затрудненото преглъщане са други характерни симптоми на ботулизма. Те се дължат на парализата на мускулите, отговорни за контролирането на гласовата продукция и гърлото.

Този вид симптоми може да създаде сериозни затруднения при комуникацията и при приемането на храна и течности.

Сухотата в устата и усещането за мускулна слабост също са често срещани при ботулизма. Тези симптоми могат да бъдат много дразнещи и да създадат усещане за дискомфорт при засегнатия пациент.

При бебетата, които страдат от ботулизъм, симптомите са различни и включват обикновено липса на енергия, затруднено хранене и нисък апетит.

Те могат да имат по-слаб плач и запек, а мускулният им тонус е нисък. Тези симптоми са резултат от парализата, предизвикана от невротоксина.

От какво се причинява?

Хранителният ботулизъм е най-често свързан с консумацията на заразени храни. Бактерията Clostridium botulinum произвежда токсин, който може да бъде фатален, ако попадне в човешкия организъм.

Този токсин често се развива в некоректно консервирани или неправилно обработени храни, където топлинната обработка не е била достатъчна, за да унищожи бактерията и токсина.

За тази причина е от изключителна важност да се спазват правилата за сигурност при консервиране на храни и да се следват съответните инструкции, за да се предотврати опасността от ботулизъм.

Също така, е важно да се подчертае, че децата, особено кърмачетата до 1-годишна възраст, са особено уязвими пред ботулизма.

Те не разполагат със зрели стомашни киселини, които могат да унищожат спорите на бактерията, а тя може да се развива в тяхното черво, ако консумират непреработен пчелен мед, замърсен с ботулинови спори.

Затова се препоръчва да се избягва даването на мед на бебета до 1-годишна възраст. Това е важна мярка за предпазване на малките деца от риска от инфекция с ботулизъм.

Допълнително, е важно да се подчертае, че ботулизмът не се предава от човек на човек, като други инфекциозни болести.

Това означава, че ако някой страда от ботулизъм, не е вероятно да предава болестта на други хора чрез контакт.

Все пак, следва да се обърне сериозно внимание на хранителната хигиена и на правилната обработка на храните, за да се избегне риска от зараза с ботулизъм.

Профилактиката на ботулизма също включва и правилното съхранение на храните след тяхната приготовка, особено ако става въпрос за консервиране.

Захранването на заразени храни и продукти със силно закисляване, като лимонов сок, може да помогне да се предотврати растежът на ботулиновата бактерия и токсина.

Лечение на хранителен ботулизъм?

Ако диагнозата бъде поставена по-рано, хранителния ботулизъм може да се лекува с антитоксин, който блокира действието на токсина на ботулиновата бактерия.

Това възпрепятства влошаване на състоянието на болния, но до пълното излекуване обикновено изминават много седмици.

Лекуващият лекар може да направи опит да отстрани замърсените с бактерията храни от храносмилателния тракт чрез предизвикване на повръщане или чрез клизми.

Парализата, която се развива при много тежък ботулизъм, може да направи необходимо поставянето на болния на командно дишане и постоянно лекарско наблюдение.

След няколко седмици обикновено парализата отминава и болният възвръща нормалните си двигателни възможности.

На новородените обикновено не се дава антитоксин. На кърмачетата под 1-годишна възраст се прилага специален имуноглобулин против ботулиновия токсин.

Как да се предпазим от хранителен ботулизъм?

Хранителният ботулизъм често се причинява от храни, които се консервират при домашни условия, като не се спазват стандартите за топлинна обработка.

Можете да предотвратите хранителен ботулизъм, ако консервирате храна на достатъчно висока температура, която да унищожи ботулиновата бактерия или нейните спори.

Трябва да варите домашно консервираните храни минимум 10 минути, преди да ги консумирате. В много редки случаи заразяването с ботулинова бактерия може да се случи от храни, произведени или преработени в предприятия на хранително-вкусовата промишленост.

Не трябва да давате в никакъв случай на деца под 1 година пчелен мед, тъй като е установено, че в 10 % от пчелния непастьоризиран мед се съдържат спори на ботулиновата бактерия.

Съществува и още един вид ботулизъм – раневиботулизъм, при който ботулиновата бактерия прониква в организма чрез отворена рана, но това се случва рядко и то само при хора с отслабена имунна система.

Имунната система на здравия човек унищожава достатъчно рано ботулиновата бактерия и не ѝ позволява да започне да отделя опасния си невротоксин.