Какво е хранителен ботулизъм?

Хранителният ботулизъм е рядко срещано, но сериозно хранително натравяне, което може да причини парализа. Това заболяване се причинява от бактерията Clostridiumbotulinum. Хранителният ботулизъм може да бъде фатален и за това представлява състояние, което изисква спешна медицинска помощ.

Какви са симптомите?

Симптомите на хранителен ботулизъм могат да бъдат замъглено зрение, двойно виждане, увиснали клепачи, неясен говор,затруднено преглъщане, сухота в устата и усещане за мускулна слабост. Бебетата с ботулизъм не са енергични, както обикновено, трудно се хранят и ядат много малко, плачът им е по-слаб, често имат запек и мускулният им тонус е нисък. Това са началните симптоми на парализа, причинени от невротоксина.

Ако заболяването остане нелекувано, то може да прогресира в парализа на ръцете, краката тялото и на мускулите, които осигуряват дихателния процес. При хранителния ботулизъм симптомите започват да се проявяват в рамките на 18-36 часа след излагането на бактерията съответно консумацията на заразената храна. Но те могат и да започнат най-рано 4 часа след излагането или най-късно 10 дни след експозицията.

От какво се причинява?

Хранителният ботулизъм може да бъде причинен от консумация на заразени с бактерията домашно консервирани храни, които не са преминали през достатъчна топлинна обработка, която би унищожила бактерията.

При кърмачета, ботулизмът може да се причини от консумация на непреработен пчелен мед, замърсен със спори на ботулиновата бактерия. Спорите се размножават в червата на бебето, тъй като стомашната киселина е с по-високо ph и не е достатъчно силна, за да унищожи спорите на бактерията. На бебета до 1-годишна възраст не е препоръчително да се дава мед.

Лечение на хранителен ботулизъм?

Ако диагнозата бъде поставена по-рано, хранителния ботулизъм може да се лекува с антитоксин, който блокира действието на токсина на ботулиновата бактерия. Това възпрепятства влошаване на състоянието на болния, но до пълното излекуване обикновено изминават много седмици. Лекуващият лекар може да направи опит да отстрани замърсените с бактерията храни от храносмилателния тракт чрез предизвикване на повръщане или чрез клизми.

Парализата, която се развива при много тежък ботулизъм, може да направи необходимо поставянето на болния на командно дишане и постоянно лекарско наблюдение. След няколко седмици обикновено парализата отминава и болният възвръща нормалните си двигателни възможности.

На новородените обикновено не се дава антитоксин. На кърмачетата под 1-годишна възраст се прилага специален имуноглобулин против ботулиновия токсин.

Как да се предпазим от хранителен ботулизъм?

Хранителният ботулизъм често се причинява от храни, които се консервират при домашни условия, като не се спазват стандартите за топлинна обработка. Можете да предотвратите хранителен ботулизъм, ако консервирате храна на достатъчно висока температура, която да унищожи ботулиновата бактерия или нейните спори.

Трябва да варите домашно консервираните храни минимум 10 минути, преди да ги консумирате. В много редки случаи заразяването с ботулинова бактерия може да се случи от храни, произведени или преработени в предприятия на хранително-вкусовата промишленост.

Не трябва да давате в никакъв случай на деца под 1 година пчелен мед, тъй като е установено, че в 10 % от пчелния непастьоризиран мед се съдържат спори на ботулиновата бактерия.

Съществува и още един вид ботулизъм – раневиботулизъм, при който ботулиновата бактерия прониква в организма чрез отворена рана, но това се случва рядко и то само при хора с отслабена имунна система. Имунната система на здравия човек унищожава достатъчно рано ботулиновата бактерия и не ѝ позволява да започне да отделя опасния си невротоксин.