Чувствителната кожа не е признак на женственост. Към изненадващите факти за мъжете неотдавна бе допълнен и още един – според изследванията, 2 от 3 мъже се стараят да отложат бръсненето, заради чувствителност на кожата.

Всеки десети страда от сериозно раздразнение и затова може би мечтае никога повече да не му се налага да се бръсне. Но дерматолозите вече имат решения на този проблем.

Как мъжете да престанат да смятат бръсненето за мъчение

Колко чувствителна е мъжката кожа

Според статистиката, 66% от мъжете смятат своята кожа за чувствителна. Но специалистите не са съгласни с това предположение.

Повечето приемат кожните раздразнения, травми, врастване на косми и порязвания за признаци на типа на кожата.

По същата причина много предпочитат да ги бръснат в нашумелите през последните години у нас Barber shoр и салони за красота.

Професионалната техника за бръснене и използването на различни подхранващи средства помагат за намаляване на раздразнението, дори на най-чувствителните участъци на кожата.

Ако в списъка ви има ежедневно почистване и овлажняване на кожата, както и ежедневен пилинг, а проблемите все пак продължават, то причините за тяхната поява не са толкова много, а само 3:

  • Средствата за кожата не са подходящи за вас;
  • Трябва да се промени режима на бръснене, тъй като настоящият дразни кожата;
  • Наистина чувствителна кожа – може както да се намалят неприятните проявления, така и да се влоши нейното състояние с помощта на продукти за кожата, бръсначки и техники за бръснене.

Сериозни проблеми с кожата – не просто сухота и раздразнение

На какво обръщат внимание дерматолозите при диагностика на чувствителна кожа? Ето кратко описание на най-разпространените клинични категории:

  • Кожни реакции – от значителни до екстремни, сред които обриви, кожна ерозия, отоци или пъпки, вследствие на това, което се нанася на кожата.
  • Много суха кожа – това състояние се класифицира като сърбеж, зачервяване, редовно излющване, сухи обриви. Понякога кожата става толкова суха, че не предпазва, както трябва, повърхностните нервни окончания, и дори най-малкото докосване предизвиква парене или мравучкане.
  • Екзема и/или розацея – това са сериозни проблеми. От гледна точка на проявлението на симптомите в сравнение с много сухата кожа тези заболявания се проявяват с много по-силно раздразнение, болка и реакции.

Тези патологии изискват и клинични препарати за лечение, обикновените лосиони и кремове не могат да отстранят проблема.

Какво да правят мъжете с чувствителна кожа – няколко съвета

Повечето мъже не попадат в описаните по-горе категории. Всъщност те не се бръснат, както би било редно и затова кожата реагира с раздразнение. Но дори и проблемът да е по-сериозен, съветите на експертите помагат и на тези, чиято кожа е чувствителна клинично.

Меко почистване сутрин и вечер

Не трябва да се използва сапун, който е закупен от близкия супермаркет. Инвестирайте в нежно, пенливо средство или под формата на гел, което не съдържа дразнители, ароматизатори и алкохол.

Овлажнявайте кожата два пъти дневно

Добрия овлажняващ крем не трябва да съдържа вещества, които могат да раздразнят кожата, аромати и алкохол. Кремът трябва да е нежен и да е подходящ за комбинирана кожа.

Повечето хора с чувствителна или с раздразнена кожа имат участъци със суха лющеща се и мазна гладка кожа. Добрият крем помага за балансиране на омазняването и за овлажняването на едните, и на другите.

Помнете, че здравата кожа е тази, в която има необходимото количество вода, за да се предотврати сухотата на кожата и образуването на излишен кожен себум.

Оптимален вариант е два типа крем за овлажняване. По-мекият състав за сутринта, по-плътният и подхранващ за вечерта.

Бръснете се по-рядко

Ако ви се струва, че бръсненето влошава положението, вместо всеки ден, се бръснете веднъж на 2-3 дни. Леко наболата брада изглежда много по-добре от червеното и възпаленото лице.

Използвайте средства за след бръснене

Задължително нанасяйте успокояващ безалкохолен балсам след бръснене. Това е като втори овлажняващ крем за кожата.

Ако правите правилно всичко, то поначало лицето ще изглежда като маска. Но помнете, че сухата кожа така жадува за влага, че поема всичко.