Очакването на бебе е прекрасно време. Истината е, че понякога бива помрачено от някои не особено приятни изненади.

Една от тях са стриите, възникващи по кожата на корема, гърдите, бедрата и горната част на ръцете.

Нима тази неприятност не може да се избегне? Какво може да се направи всъщност?

Какво се случва с кожата при бременност

Когато жената очаква бебе, в нейния организъм протичат сериозни изменения, засягащи на практика целия организъм, което се отнася и за кожата.

Проблемът не е само в това, че растящият плод кара кожата на корема да се разтяга, а подготовката за лактация увеличава размера на гърдите.

Основен фактор е изменението на хормоналният фон, което влече след себе си и промяна в състоянието на кожата.

Понякога се омазнява, друг път става суха и чувствителна. Във втората половина на бременността е възможно поява на петна или на стрии.

Стриите се появяват, когато кожата загуби еластичност и част от нейния слой просто се разкъсва. На мястото на разкъсванията с времето се формират белези, лишени от меланин.

На допир стриите предизвикват усещане за неравност. Това се случва, заради изменения на хормоналния фон, вследствие на което се нарушава синтеза на колаген и еластин – белтъчни съединения, осигуряващи еластичността на кожата.

Новите стрии, в сравнение с нормалния цвят на кожата, изглеждат червеникави, впоследствие започват да синеят и потъмняват. След това в мястото на разкъсванията се появява светла съединителна тъкан.

Могат ли да се отстранят стриите, появили се на кожата

Отстраняването на вече появили се стрии с консервативно лечение, масаж или с нанасяне на крем не е възможно.

Кардинално решаване на проблема е възможно само хирургично, стриите могат да станат по-малко забележими с лазерно шлифоване на кожата.

Много по-лесно е да се постараем да избегнем образуването на стрии, отколкото след това да се борим с тях, това се отнася и за всичко – по-добре да вземем мерки да се предпазим, отколкото после да се борим с последствията.

В известна степен намаляването на вероятността от поява на стрии е възможно и необходимо. Но все пак не може да се гарантира, че това ще се случи. Защото не във всеки случай зависи от грижата за кожата.

За предразположението към образуване на стрии до голяма степен е виновна наследствеността. Ако кожата на жената не е особено еластична, колкото и да се старае, стрии е възможно да се появят.

При добра наследственост не се формират, дори и бъдещата майка да не прави нищо особено за тяхната профилактика.

Но все пак какво трябва да се направи за намаляване на риска от появата на стрии?

Постоянна грижа – масаж, правилно хранене и овлажняване

Профилактиката на поява на стрии трябва да започне дълго преди забременяването – с поддържането на нормално тегло.

От стрии страдат основно пълни жени, обиколките на тялото на които карат кожата да се разтяга допълнително.

Вторият важен момент – това е правилното хранене с достатъчното количество полезни ненаситени мастни киселини, витамини А и Е, В и D, цинк, белтъчини и мазнини.

Този хранителен режим спомага за подобряване на състоянието на организма, включително и на кожата.

Третият елемент на профилактичната стратегия е козметична грижа за тялото.

През бременността трябва редовно да се използват подхранващи и овлажняващи кремове, лосиони, тоалетни млека и душ гелове.

Да се използват ексфолианти и козметични масла. С настъпването на бременността, това става изключително важно. Към състава на козметиката трябва да се отнасяме с повишено внимание – не всички средства са подходящи за бъдещи майки.

Четвърто: масаж на проблемните места – разбира се, по време на бременност не следва да се използва никаква сила, особено в областта на корема и на гърба.

Масажът трябва да е внимателен, да създава само и единствено приятни усещания.

Полезен е и контрастният душ – ако преди забременяването или след раждането може да се допускат промени в температурата от прохладна до гореща, то за бъдещите майки се препоръчва да се използва вода, която е леко хладка до по-топла, но не и гореща.