Ник Хамфи от 2013 г. използва контактни лещи. След като махнал очилата, могъл да спортува по-активно. Мъжът отбелязва, че никога не си е свалял лещите, когато си е вземал душ след тренировки, дори и не си и помислял, че тази рутинна хигиенна процедура може да се съпровожда с някакъв риск.

Амеби и контактни лещи – опасна за зрението комбинация

Къпането обаче води до заразяване с рядка инфекция, която става причина за ослепяване на мъжа с едното око. Причина за ослепяването е акантамебен кератит – рядка паразитна инфекция на роговицата.

Предизвиква се от амеби, обитаващи водата, почвата и въздуха. Амебите е възможно да се прикрепват към повърхността на контактните лещи и да останат на тях, което способства за по-нататъшното разпространение на инфекцията.

Болестта е открита в началото на 2018 г. – за лечение започва да се използва очни капки. Въпреки тяхното използване мъжът скоро установява, че е ослепял с дясното око. След това му изписват други медикаменти, един от които трябва да използва на всеки час, само без нощните часове.

Впоследствие били направени 2 операции, едната от които е за трансплантация на амниотична мембрана. Инфекцията е победена, но зрението не се е възстановило. В края на лятото на мъжа че бъде направена операция за пресаждане на роговица. Увредената ще бъде заменена с роговица от здрав орган.

Какво лечение се прилага при акантамебен кератит

При развитие на симптоми на това очно заболяване болният трябва да спре да използва контактни лещи. Показно е използване на очни капки, каквито са изписани и на британеца и мехлеми с антибиотици.

Местно се прилагат и лекарствени препарати, способстващи за подобряване на метаболитните процеси в роговицата, епителизацията на язвите. В случаите, когато заболяването е резистентно, устойчиво, на провежданото лечение може да е необходима хирургична интервенция по трансплантация на роговоца, каквато предстои за британеца.

Британецът нарушава едно от основните противопоказания за носене на контактни лещи. В сауни, бани, басейни или при къпане в открити водоеми или във водни басейни те не трябва да се носят. Но в списъка с противопоказания не е включено вземането на душ, то се допуска с лещи, но изглежда може да се стигне до случайно заразяване.