20 британки предявиха колективен иск срещу производители на гръдни импланти и против пластични хирурзи, които им препоръчали увеличаване на бюста с помощта на тези изделия.

Грапави импланти – риск от рак на кръвта

На всички тези жени е поставена диагноза свързана със силиконовия бюст анапластичен голямоклетъчен лимфом.

Това рядко онкологично заболяване на имунната система не е срещало до повсеместно разпространение на модата за изкуствено уголемяване на гърдите. BIA-ALCL се смята за рядък подтип Т-клетъчен неходжикинов лимфом, който може да се прояви след 3 години и дори след 14, след операцията.

Основни симптоми са оток и остра болка в областта на импланта. Точните причини, които предизвикват BIA-ALCL, са неизвестни.

Заболяването се среща много по-често сред жените, на които е поставен силиконов бюст с грапава, а не с гладка повърхност, затова има предположение, че развитието на болестта е свързано с това обстоятелство.

Не е изключено проблемът да е в реакцията на химическите вещества, които покриват повърхността на импланта.

В случай на ранна диагностика е достатъчно да се премахне имплант и капсулата, формираща се около него. Ако не се хване на време е необходимо да се премине курс по химио- лъчетерапия, което не е гаранция за преживяемост.

И Франция започна да забранява имплантите

Според Международната асоциация на разследващите журналисти, към март 2019 г. по цял свят за регистрирани 688 случаи на BIA-ALCL, но най-вероятно тази стойност е занижена.

Така например, през септември 2018 FDA съобщава за 660 случая на специфичният лимфом, девет от които завършват с летален изход.

Във Великобритания след 2012 г. са регистрирани 57 потвърдени случаи на болестта, като най-малко една жена е починала, вследствие на онкологичното заболяване.

През април 2019 г. Франция въвежда забрана за 4 типа грапави гръдни импланти. Френската агенция по безопасност на медицинските изделия отказа да продължи сертификата за световния производител на гръдни импланти – Allergan.

Забрана е въведена вече и в Канада, а в Австрия планират напълно да преустановят използването на грапави гръдни импланти.