Хиляди години хората са живели в тесен контакт с бактерии, вируси, протозои, а също и различни паразити и насекоми-паразити.

В борбата за оцеляване печелят по-силните, които притежават съвършени защитни механизми. При хората такъв механизъм е имунитетът – вроден и придобит през живота.

Когато контактува с различни микроорганизми, имунната система активно се е обучавала да се защитава от тях, запознавайки се с паразити, тя тренирала да образува антитела.

Времената са се променили – в живота ни се появиха топла вода и антибактериален сапун, обществена канализация и средства за битова химия, създаваща стерилна чистота.

И учените все по-често отбелязват, че прекомерната чистота е причина за поява на алергия, развитие на астма и много други болести. Но защо?

Толкова ли са опасни бактериите и вирусите

Инстинктите за самосъхранение в много ситуации подсказват моделите на поведение на човек, които ни позволяват да защитим здравето си.

Затова и хората подсъзнателно бягат от мръсни места, лошо миришеща храна или плесени, разваляне на продукти.

Това е признак, че там могат да бъдат опасни бактерии, гъбички или паразити, които могат да предизвикат опасни болести.

Учените смятат, че микроскопичните организми, сред които бактерии и гъбички и вируси, които живеят в човешкото тяло са твърде малки, за да могат да се видят с невъоръжено око, а също и насекоми, паразити и много други потенциални провокатори на болести.

Неотдавнашни изследвания също показват, че чревният паразит анкилостома може не само да вреди, но и да помогне, например, за борба с астма и с други хронични заболявания.

Алергия – това е „страничен ефект” на стерилността

С появата на съвременната система на тоалетни и канализация в началото на 20-ти век и следващите достижения при разработката на антибактериален сапун и други силни почистващи средства условията на живот в много държави са станали много по-хигиенични, отколкото при предходни поколения.

И това се превърна в проблем за човешкия имунитет. Алергиите и автоимунните заболявания, които в миналото са се срещали като единични случаи, днес придобиха глобални мащаби, поради маниакален стремеж към чистотата.

Човешкият страх пред бактериите и епидемиите от инфекции тласна хората към стремеж да се запази всичко в безопасност и стерилност.

Тази крайност причинява на човек по-голяма вреда, отколкото да му помогне. Имунната система без адекватна тренировка от вирусни и от бактериални дразнители, започва да се бунтува – оттам е алергията и автоагресията.

Ако в миналото имунната система е била заета да се бори с атаки на безброй бактерии и вируси, формирайки имунитет към тях, синтезирайки антитела и защитни молекули, то днес инфекциозните дразнители са в пъти по-малко.

Затова и възникват реакции на напълно безобидни вещества – прашец, риба, яйца и козметика, и така се предизвиква алергия.

Влияние на микробите върху формиране на имунитета

Ставаме все по-стерилни, чисти и слаби. Въздействие на бактерии, протозои и паразити, гъбички или вируси е неизменна част от човешкото битие.

Голяма част от имунната система се състои от тъкани, които изискват своеобразен ключ към активация – влияние на паразити, условно-патогенни или полезни бактерии, с които се сблъскват хората.

Имунната система има нужда от приятелски бактерии за регулиране на функциите и за формиране на общ и локален имунитет.

Имунитетът може да си представим като армии с танкове и ракети, но без генерал, който би могъл да ги води.

Ролята на генерал се изпълнява от приятелските бактерии, които още от раждането колонизират тялото ни. Преобладаващия брой бактерии, от 97% до 99%, са полезни за нас, и те са най-добрата ни защита в борбата с патогенните бактерии.

Хелминти – опасни или полезни

Анкилостома на Новия свят – това е чревен паразит, който се среща в тропичен климат. Не трябва да се бърка с Анкилостома от Стария свят – това е паразит от някои части на Европа, Индия и други региони. Паразитите са тънки и дълги и тяхното наличие може да помогне в борбата с астма.

Отделно изследване от 2016 г. показва, че храненето на чревни паразити активизира лигавиците в техните черва, което помага в борбата с болест на Крон. Това изследване изглежда наистина многообещаващо.