Броколи е едногодишно зеленчуково растение от семейство Зелеви. Най-разпространената му разновидност има тъмнозелени кочани плътно събрани съцветия и дебели сочни стъбла.

Наподобява карфиолът, но само главата му има зелен или виолетов цвят. Отвън броколите изглеждат като елегантно зелено цвете.

Хранителна стойност на 100 грама броколи

• Белтъчини – 2.8 грама;
• Мазнини – 0.4 грама;
• Въглехидрати – 6.7 грама;
• Минерален състав – 0.9 грама;
• Вода – 89 грама;
• Калоричност – 28 килокалории;

Тъй като 100 грама броколи съдържат само 28 килокалории, то без никакви опасения този зеленчук може да се консумира и от хора, които страдат от затлъстяване.

Във вареното броколии калоричността е 35 килокалории, а наличието и липсата на сол не оказва влияние на количеството калории.

Полезни свойства

Броколите съдържат растителни влакна, калий, фосфор, калций, магнезий, желязо, цинк, манган, сяра, витамин С, В1, В2, В5, В6, РР, Е, К, провитамин А, фолиева киселина и бета каротин.

Този зеленчук е прекрасна диетична храна, която предпазва от онкологични, сърдечно-съдови заболявания, нервни разстройства, от болести на стомашно-чревния тракт, от нарушаване на обмяната на веществата, подагра.

В броколите е изолирано съединението анетолтритион, за което е доказано, че намалява вероятността от развитие на рак на правото черво и на гърдата. Този зеленчук притежава не само противоракови, но и кръвотворни, противоатеросклеротични, успокояващи, слабителни и жлъчегонни свойства.

Този вид зеле е много ефективно при лечение на катаракта и лекарите препоръчват тя да се използва като част от диетата за възстановяване от това коварно и инвалидизиращо заболяване – в него се съдържат вещества, благоприятно въздействащи на състояние на очната леща и ретината.

Редовната консумация на броколи предотвратява развитието на атеросклероза и настъпването на преждевременна старост /съдържащите се в този зеленчук холин и метионин препятстват натрупването на холестерол в организма /. Този вид зеле спомага за отстраняването от човешкия организъм солите на тежките метали и затова е необходима храна за хората, които лекуват лъчева болест.

Броколите са отлична храна за:

• слаби хора – препоръчително е този зеленчук да бъде включен в хранителния режим на хората, отслабени от прекарани инфекциозни заболявания, както и тези, страдащи от заболявания на черния дроб, от язва на стомаха, дисбактериоза и метеоризъм.
• болните от диабет;
• бременните жени;
• децата и хората в напреднала възраст, особено за тези предразположени към атеросклероза;

Фактът, че броколите са отлично профилактично средство против рак стана известен неотдавна.

В хода на изследването проведено от лекари от колежа Джон Хопкинс беше установено, че в този вид зеле се съдържа специфичното вещество сулфорафан, което унищожава бактериите, които предизвикват някои видове язви на стомаха, а също и препятстват развитието на рак на този орган.

Освен това сулфорафанът убива инфекциозните микроорганизми, които са устойчиви на антибиотиците. Сега учените се опитват да разработят препарати на основата на това химическо вещество, които биха могли да се усвояват оптимално от организма.

Между другото, най-голямо количество сулфорафан се съдържа в кълновете на броколите.

Противопоказания

Отварата от броколи не е желателно изобщо да се консумира, тъй като в нея е установено наличието на пуриновите съединения аденин и гуанин.

Известни са и случаи на развитие на алергични реакции при употреба на този вид зеле. Не е желателно да се злоупотреба с броколите при повишена киселинност и заболявания на задстомашната жлеза, тъй като е възможно обостряне на теци клинични състояния.