Ананасът е наземно тревисто растение с бодливи стъбла и листа, което при самоопрашване не образува семена и затова се използва за получаване на висококачествени безсеменни плодове.

Хранителна стойност на 100 грама ананас

• Белтъчини – 0.3 грама;
• Мазнини – 0.1 грама;
• Въглехидрати – 11.5 грама;
• Минерални соли – 0.3 грама;
• Вода – 85.5 грама;
• Калоричност – 52 килокалории;

Ананасът е нискокалорична храна с занижено съдържание на мазнини, калоричността му в суров вид е 52 килокалории на 100 грама, а на консервиран в собствен – 60 килокалории. Сокът от ананас съдържа общо около 48 килокалории. В умерени количества може да се употребява от всички дори и от хора с излишно тегло.

Полезни свойства

Ананасът съдържа голямо количество растителни влакна и органични киселини. Плодът е богат и на калий, калций, фосфор, желязо, мед, цинк, магнезий, манган и йод. Освен това в ананаса се съдържат ценните витамини В1, В2, В12, РР и А. Всичко това го превръща в незаменим източник на хранителни вещества за човешкия организъм.

Съдържащите се в ананаса биологично активни вещества му осигуряват наистина уникални лечебни свойства.

На първо място подобрява храносмилането, повишава ензимната активност на стомашните сокове, затова при обилен прием на храна се препоръчва изпиването на чаша пресен сок от ананас или да се изяде едно парче от плода.

На второ място ананасът понижава кръвното налягане, разрежда кръвта и предотвратява развитието на редица опасни заболявания на сърдечно-съдовата система, такива като атеросклероза, тромбоза на съдовете, инсулт и инфаркт на миокарда.

Освен това този плод е ефективен при лечение на артрит, бронхит, както и при различни инфекциозни заболявания и болести на централната нервна система.

Накрая, специално внимание заслужава да се обърне на съдържащия се в ананаса ензим бромелин, който благоприятства отслабването и подмладяването на организма и поради това този фермент е основната активна съставка на множество съвременни хранителни добавки за понижаване на телесното тегло.

За избавянето от излишните килограми допринася и фактът, че ананасът повишава нивата на серотонина в кръвта, който притъпява чувството за глад, а също и отстранява излишното количество течности.

Не случайно за поддържане на нормално телесно тегло и прочистване на организма лекарите препоръчват организирането на един „ананасов ден“ в седмицата, в който да се консумират само месестата част на пресни ананаси и сок от тях.

Следва да се отбележи и, че този плод е приятно изключение от разочароващото кулинарно правило, което гласи, че вкусните храни са задължително висококалорични.

Калоричността на месестата част на ананасите е само 48 килокалории на 100 грама, затова човек може да ги консумира до пълно засищане.

Противопоказания

Известно е, че тези плодове са с висока киселинност. Следователно не трябва да се консумира от хора, които страдат от гастрити и язви, а нивата на pH на стомашния им сок е прекалено ниско, тоест под 1.

Голямото количество органични киселини в ананаса или в сока от него вреди на зъбния емайл, така че след като човек хапне или пие от този плод или неговия сок трябва задължително да изплакне устата си.

Не е желателно да употребяват ананас и тези, при които е установен нисък вискозитет на кръвта. Хипотониците също следва да ограничат консумацията на този плод, поради изразените му свойства да понижава кръвното налягане.

Понякога възниква и индивидуална непоносимост към ананаса, която в повечето случаи се съпровожда от алергична реакция.