Бучката в гърлото е разпространено оплакване, и причини за това състояние могат да бъдат няколко.

За да се узнаят причините за усещане на бучка в гърлото, е необходимо да се обърнете към специалист. В тази статия можете да узнаете, заради което се появява този проблем, и как можете да се отървете от него.

С оплакване за усещане в бучка в гърлото, доста хора се обръщат към лекар. Какво предизвиква този съществен дискомфорт и как да се отървете от него?

Внезапното и може би безпричинното възникване на усещане за бучка в гърлото може да се появи след стресова ситуация или нервен срив, и се повтарят при по-малко травмиращи обстоятелства.

В този случай това усещане се обуславя от спазъм и напрежение на мускулите. Неволевото съкращение на мускулите на гърлото или депресия способства за възникването на това неприятно чувство.

Може да бъде проявление или друга невроза, много често това усещане възниква при депресия, която вече е с психически проявления, при психологически щит.

Освен това причина може да бъде и ендокринно заболяване, хипотиореза, патология на ушите, носа или на гърлото или изместване на прешлените в шийния отдел.

Преди да се обърнете към невропатолог, следва да се изключат всички други възможни причини.

Други основни причини за усещане на бучка в гърлото

На първо място, следва да се потвърди или изключи наличието на хроничен или остър възпалителен процес в гърлото.

Подобно усещане може да се предизвика от заболявания като остър и/или хроничен фарингит, гнойна ангина, остър и/или хроничен ларингит.

Тези заболявания, които се съпровождат с усещане за бучка в гърлото, също могат да бъдат предвестници на по-сложни и сериозни състояния, сред които паратонзилит, парафарингеален абсцес, парантонзиларен абсцес, абсцес на корена на езика и на епиглотиса.

Последното заболяване се смята за най-опасното, заради бързото си развитие. Лекарят трябва да предприеме спешни мерки, за да го диагностицира.

Това се дължи на факта, че анатомичното разположение на епиглотиса, веднага след входа на ларинкса и трахеята, и малкото пространство предполага, че всяко подуване с алергична или възпалителна природа може бързо да затвори пространството за осъществяването на дихателната функция.

Освен това причината за поява на това усещане могат да бъдат тумори в областта на орофаринкса, ларинкса, трахеята.

Когато туморът се увеличава, притиска лумена на входа на ларинкса или самия ларинкс, предизвиквайки въпросното усещане, в късните стадии то се сменя с недостиг на въздух.

В ранните стадии изходът от заболяването е максимално благоприятен за пациента.

Ендокринология – причината за бучка в гърлото може да е заболяване на щитовидната жлеза. То може да се появи както при възпаление на жлезата – остър възпалителен процес на паренхима, така и при дифузна токсична гуша – хроничен недостиг на йод.

Вертебрология – усещането за бучка в гърлото може периодично да възниква и при тези хора, които имат проблеми с шийния отдел на гръбнака. Често подобно усещане се съпровожда с болка в гърба, в шията, с главоболие.

Гастроентерология – когато това усещане е свързано с процеса на хранене, причината може да бъде заболяване на стомашно-чревния тракт.

В този случай, освен усещане за бучка в гърлото, човек може да изпита дискомфорт в областта на стомаха, усещане за кисел вкус в устата, страдание от киселини.