Смята се, че родината на фасула е Индия, страните от Централна и Южна Америка. И впоследствие тази бобова култура е била разпространена по целия свят и към настоящия момент е една от най-популярните.

Съществуват огромно количество видове боб. Може би най-разпространения и търсения в цял свят е белия боб.

Хранителна стойност на 100 грама бял боб

• Белтъчини – 21 грама;
• Мазнини – 2 грама, от които наситени мазнини 0.2 грама;
• Въглехидрати – 47 грама – от които скорбяла – 43.8 грама и моно и дизахариди – 3.2 грама;
• Калоричност – 298 килокалории;
• Вода – 14 грама;
• Минерални соли – 3.6 грама;
• Растителни влакна – 12.4 грама;

Полезни свойства

Именно този вид фасул е лидер по съдържание на растителни влакна, които лесно се разграждат и абсорбират от чревната лигавица.

Една чаша бял фасул, тоест около 220 грама, осигурява на организма дневното му необходимо количество фибри, поради които белият боб е незаменим за хората, страдащи от захарен диабет и повишени нива на холестерола. Освен това на повечето от нас е известно, че този вид боб е основен източник на растителни белтъчини.

Полезните свойства на боба се дължат на богатия набор от следните витамини – А, В, К, РР, С, а също и значително количество витамин Е, който е известно с високата си антиоксидантна активност.

Съответно, употребата на боб оказва положителен ефект на кожата, косата и ноктите. Сярата, влизаща в състава на белия фасул, благотворно влияе на хората със слаби чревни инфекции, бронхити и кожни заболявания.

Голямото количество желязо в състава на белия боб способства за подобряване на функцията на кръвоносната система, тъй като този минерал увеличава количеството на еритроцитите, увеличава притокът на кръв към всички клетки, а също и повишава устойчивостта на организма към различни инфекции и нежелани въздействия на заобикалящата го среда.

За оптималното усвояване на желязото и увеличаване на ползата от употреба на фасул, се препоръчва той да се употребява в съчетание със зеленчуци, богати на витамин С. Наличието във фасула на значителни количества магнезий и фолиева киселина способства за ефективната борба със сърдечно-съдовите заболявания.

Освен вече изброените микроелементи, белият боб е богат на калций, фосфор, калий, натрий, йод. Белият фасул притежава ефективно хипогликемично, противомикробно и диуретично действие.

Свойството на фасула да понижава нивата на кръвната захар се дължи на наличието в неговия състав на уникалното вещество – аргинин, което притежава действие много сходно с това на инсулина.

Белият фасул е необходимо да премине през термична обработка, преди да стане подходящ за консумация от човека.

При приготвянето му съществуват някои особености – веднага след завирането на водата, в които се вари бобът, е желателно да се свали от огъня, да се изцеди и да се залее със студена вода, в която е добавено малко количество растителни влакна.

Фасулът се вари на слаб огън и не е желателно да се разбърква в процеса на приготвяне. Сол се добавя, след свалянето от огъня.
Белият боб е отлична диетична храна, въпреки че неговата енергийна стойност е доста висока, приблизително 300 килокалории.

Противопоказания

Лекарите съветват да бъдат внимателни с употребата на бял фасул хората в напреднала възраст, а също и при следните заболявания – гастрит, стомашна язва и колит. Освен това белият боб може да бъде вреден за човешкото здраве, ако не бъде правилно приготвен.