През 21 век проблемът с безплодието, сякаш става все по-актуален – около 5-7% от жителите на Земята са безплодието, а още 4% не успяват да сдобият със собствено дете, дори и след използване на най-съвременните репродуктивни технологии.

Всичко това се дължи на нарушена фертилност, способност на организма за репродукция или възпроизводство на себеподобни.

Мъжете имат повече късмет – тяхната репродуктивна възраст е дълга. За жените природата е предвидила доста ограничен период, през който могат да родят деца – от 15 до 49 години. Заради това се появи изразът на тиктакащи часовници.

Има ли възможност за повишаване на женската фертилност? Учените казват, че да. И за това помагат препарати за нормализиране на ерекцията при мъжете.

Повишаване на женската плодовитост - как да се постигне

Какво е това женска фертилност

Мъжката фертилност се ограничава до способността да се образува необходимо количество качествени полови клетки и да се оплождат яйцеклетки. При жените е доста по-сложно.

Женският организъм е необходимо не само да съхранява полови клетки още от периода на вътреутробно развитие, но след това да отдели от яйчника узрелият фоликул. Това е само първият етап.

Впоследствие е необходимо зародишът да се съхрани, да се осигури всичко за износване и раждане на бебето. Фертилността започва от момента на установяване на редовната менструация и завършва с началото на климакса.

Детеродната възраст може да се раздели условно на 4 стадии.

Ранна репродуктивна

От момента на начало на менструацията до 20 години. През това време цикълът се нормализира, както и нивата на хормоните. При водене на активен полов живот без средства за предпазване може да настъпи бременност.

Средна репродуктивна

На възраст от 20 до 40 години женският организъм в норма има редовен менструален цикъл и стабилен хормонален фон. В повечето случаи липсват сериозни проблеми със здравето на половата система.

Късна репродуктивна

Този период продължава от 40 до 49 години. Хормоналният фон отново е нестабилен, а менструалният цикъл и менструацията дори повече.

Част от късните бременности възникват през този период, тъй като повечето жени, както и техните половинки, не предвиждат предпазване от забременяване.

Постепенно затихване на фертилността

От 50 години в организма на жената започват изменения, свързани с навлизането в климактериума. Менструацията става нередовна, а по-късно изчезва напълно. Вероятността от естествено зачеване е почти нула.

Какви фактори влияят на фертилността

Женската плодовитост е тясно свързана с процеса на овулация, тъй като наличието на зряла яйцеклетка определя способността за зачеване.

При всеки менструален цикъл яйцеклетка напуска яйчника, това е всъщност овулацията. През този период фертилността достига своя максимум, тъй като намалява разстоянието, което е необходимо сперматозоидите да изминат, за да осъществяват оплождане.

До голяма степен способността за зачеване и раждане на деца зависи от здравето на репродуктивната система и от общото състояние на организма. Съществуват други фактори, които влияят на този процес:

  • Заболявания на ендокринната система;
  • Затлъстяване или недостиг на телесна маса;
  • Сраствания в областта на малкия таз;
  • Аномалии в структурата на половите органи – двурога матка или хипоплазия на органа;
  • Образуване на прегради и сраствания в маточната кухина, фалопиевите тръби;
  • Хроничен стрес;
  • Някои лекарствени препарати, условия на живот, вредни навици и т.н.

Определяне на нивото на плодовитост на жените

Нормалното ниво на фертилност – за такова състояние се приема, когато жената може да забременее, да износи дете и да роди без медицинска намеса или с минимална помощ.

За висока фертилност се говори в случай на способност за забременяване и раждане с много малък интервал от време – в рамките на 2 години, 2 бременности.

Как може да се повиши плодовитостта

През 2018 г. се провежда изследване, представляващо анализ на 18 проучвания в областта на репродуктивното здраве, за да се прецени как физическата активност оказва влияние на женската фертилност.

Резултатът е изненадващ. Жените, които редовно спортували и тези, които се лекували с хормонални препарати, имали еднакви шансове за забременяване.

Силденафил и женска фертилност – къде е връзката

Какво общо има лекарството за мъже, което усилва ерекцията, с женската плодовитост?

Проведено е изследване с 105 безплодни жени, на които прилагат вагинални супозитории 4 пъти на ден за 3-10 дни. Оценката на нарастване на дебелината на ендометриума се оценява с помощта на ултразвук.

При 70% от безплодните жени резултатът се оказва положителен и впоследствие успяват да износят и родят здраво дете.

Безплодието при жени може да се лекува и по-доста необичаен начин – с лекарство за поддържане на ерекцията.