Черен космат език - какво представлява и кое го предизвиква

Черен космат език – това е заболяване, при което папилите на езика се трансформират, удължават и се покриват с вроговяващ слой епител. На преглед при зъболекар се установява промяна на цвета на езика, който става тъмнокафяв, буквално черен.

Именно тези симптоми дават названието на патологията. Напоследък броят на хората с подобна симптоматика нарасна. Какви са причините и какво лечение се предлага?

Ако се вгледаме, повърхността на езика е образувана от малки папили, които са няколко вида и всеки от тях изпълнява своята функция.

Под действие на засега неопределени фактори нишковидните папили започват да се видоизменят, разтеглят се и могат да достигнат до 18 мм. Нормалната им дължина е около 1 мм. Външно приличат на косми, оттам и названието – космест.

Постепенно повърхността на езика променя цвета си и става черна.

Освен че изглежда необичайно и предизвиква ужас у много хора, това състояние е опасно още и с това, че патогенни бактерии по-лесно образуват колонии, предизвикват възпаление. И правят цветът на езика още по-тъмен.

Според данни на Американската академия на денталните медици, от тази патология страда около 13% от населението на САЩ. Също са били установени някои групи, които са с повишен риск.

Това са хора на възраст с натрупан букет от хронични заболявания, а също и такива с наркотични зависимости. Учените отбелязват, че увеличаването на броя на зависимите от наркотици, може би е станало причина за нарастване на регистрираните случаи.

Основни причини

Днес зъболекарите не могат да установят причината за формиране на тези изменения в езика. Но са известни няколко провокиращи фактори:

„Мека” диета

В някои случаи спазването на мека диета се препоръчва от зъболекари. Но ако се превърне в основен принцип на хранене, рисковете за здравето на устната кухина се повишават.

Проблемът е в нишковидните папили на езика, които постоянно се променят. За техния „кръговрат” способстват механичното триене и натиск, които оказва езикът при хранене. При липса на достатъчно натоварване на езика, този хармоничен процес може да се наруши.

Непълноценна грижа за устната кухина

Изследванията показват, че във формирането на тази патология роля играе възпалението. На преглед при зъболекар обикновено се показва как правилно да се почистват зъбите и езика.

Но повечето игнорират тези препоръки и се ограничават само до миене на зъбите, което също се прави много на бързо.

При прекомерно разрастване на патогенната флора, се повишават рисковете от развитие не само на кариес, но и от формиране на черен космест език.

Вредни навици

Сред тях са не само пушене, наркотична зависимост. Доказано е отрицателното влияние на прекомерната употреба на силен алкохол и дори на кафе.

Сухота в устната кухина

Това състояние може да е вследствие на вредни навици, заболявания на устната кухина и вътрешните органи. Липсата на достатъчно слюнка способства за видоизменение на папилите, а също и формиране на възпаление на езика и на венците.

Прием на лекарства

Продължителен прием на лекарства, назначавани за лечение на рефлуксна болест, способства за увеличаване на шансовете за видоизменения на езика.

Зъболекарите отбелязват, че съвсем не е задължително езикът да бъде черен. Различни провокиращи фактори могат да оцветят езика във всевъзможни цветове. Но формирането на тъмнокафяв и черен език често е свързано с вредни навици и употреба на кафе

На черен космест език малко наподобява косместата левкоплакия – формиране на бели образувания най-често на страничните повърхности на езика.

Характерни симптоми

Освен видимите изменения, които понякога плашат болните, е възможно да се формират и други симптоми като парене и сърбеж в езика, активация на рефлекс на повръщане.

Допълнителните симптоми могат да варират в зависимост от индивидуалните особености на организма. И често по техните характеристики или липса, зъболекарят може да открие възможни усложнения.

Какво лечение предлагат зъболекарите

Често лечение на черен космест език не се изисква. Могат да се назначат само средства за облекчаване на симптомите, а също и да се вземат мерки за предотвратяване на усложнения.