Ежедневно миене на косата - адекватно решение ли е

Не само мазната коса бързо се замърсява. Неправилната грижа прави и сухата коса да изглежда мръсна още на следващия ден.

А всекидневното миене на косата често не е решение, тъй като така само се усилва активността на мастните жлези в скалпа. Как да не се налага да си мием косата толкова често?

1. Опитайте да си миете косата с преварена вода

Твърдата вода може да стане причина за сухота и избледняване на цвета на косата, активно отмива и боята. Също не почиства добре остатъците от шампоан по кичурите и впоследствие по-бързо се омазняват.

Опитайте да изразходвате повече време за процедурата, първо преварете водата, която ще използвате за миене на скалпа. Или поне изплаквайте кичурите, за да отмиете шампоана.

2. Изплаквайте косата с билкови отвари

Растителните компоненти са изключително полезни за косата. Овлажняват и подхранват кичурите, правят ги по-блестящи, еластични и меки.

При редовно използване на билкови отвари за изплакване на косата може да се понижи периодичността на миене на скалпа. Кичурите ще остават по-дълго време чисти.

Какви билки могат да се използват за приготвяне на домашните средства за изплакване на косата? Подходящи са коприва, лавандула, лайка, невен.

Тези, които имат мазна или комбиниран тип коса, могат да добавят етерични масла от цитрусови – лимон, грейпфрут, портокал, бергамот. Действат изсушаващо, което ги прави полезни при активна функция на мастните жлези.

3. Не злоупотребявайте със средствата за коса

Маски, ексфолианти, лосиони, които не се измиват – списъкът с козметика, която може да се използва в грижата за коса, е доста обширен.

Използвате ли и вие такива средства? Специалистите не съветват да се злоупотребява с подобни продукти. Особено с такива, в чийто състав се съдържат маслени компоненти и голямо количество „химия”.

Да, маските и лосионите помагат за подобряване на състоянието на кичурите, но паралелно „утежняват ” косата, от което по-бързо се замърсява.

Използвайте подхранващи маски за коса не по-често от 2 пъти седмично – това е напълно достатъчно за пълноценна грижа.

А балсамите, които не изискват изплакване, и придават на косата сияние, гладкост и допълнителен обем, нанасяйте на косата при необходимост. Например, когато желаете да си направите красива прическа.

4. По-рядко се решете

Твърде честото разресване не прави косата по-гладка и блестяща. Напротив, кичурите само се замърсяват от това. Затова по-рядко се разресвайте, ако, разбира се, ви позволява прическата.

Смята се, че в домашната грижа за коса най-добре да се използват не масажни четки, а гребени. Последните не пренасят на скалпа голямо количество частици мръсотия и мъртви клетки. Това означава, че кичурите остават по-дълго време чисти.

5. Използвайте сух шампоан

Колкото по-често си миете косата, толкова по-бързо се замърсява. Желателно е да намалите водните процедури. За да не миете излишно косата, използвайте сух шампоан.

Средството при нанасяне на кичурите поема излишъка от мазнини. След минута косата изглежда чиста и по-обемна.

Сухият шампоан не заменя стандартната козметика. Но помага в случаите, когато е необходимо бързо освежаване на косата.

6. Пипайте по-малко косата си с ръце

Избавете се от навика постоянно да си оправяте прическата. Когато често си докосвате косата, се замърсява по-бързо, тъй като на кичурите се отлага себум и мръсотия от пръстите.

Ако ви се налага постоянно да си оправяте бретона, по-добре да го скъсите.

7. Използвайте шампоан за дълбоко почистване

Ако косата ви е мазна и ви се налага да я миете често и за да изглежда свежа, допълнете грижата с шампоан за дълбоко почистване.

Козметиката ефективно отстранява замърсяванията от кичурите и от скалпа. По-дълго остава чиста.

Не се препоръчва постоянно използване на шампоан за дълбоко почистване. Смята се, че това средство може да изсуши скалпа.

Причината е във високото съдържание на силни почистващи компоненти, което може да провокира активизирането на мастните жлези.

Препоръчителна е комбинация с по-мек шампоан, който спомага за предотвратяване на проблеми със скалпа.