Черният трън е известен още и като драка, а също и като христов храст, се използва като целебно растение в народната медицина.

Плодовете на това храстовидно растение изсъхват и се събират обикновено през месец юни, и след това допълнително се сушат на сянка, но на открито.

След като се изсушат добре от тях се приготвят настои и екстракти, използвани във фармацевтичната индустрия.

Активни вещества – в плодовете на растението се съдържат голямо количество флавоноиди, основно глюкозил лутеолол, който придава на цветовете жълтият оттенък. В него също се съдържа и рутозид.

Черен трън – лечебни свойства

Препаратите, произведени на основата на черен трън са с диуретично действие, а също и способстват за екскрецията на уреята и другите азотни съединения заедно с урината.

Показания за употреба

Народната медицина препоръчва използването на драката при възпалителни инфекциозни заболявания на пикочните пътища, ефективна е също и при артериална хипертония и за предотвратяване на бъбречно-каменна болест.

Освен това черният трън, и по-точно екстрактите и настоите му, е известен и със своите свойства да улеснява отделянето на храчките при остри бронхити, а също и добре повлиява някои кожни заболявания, сред които все по-разпространените напоследък екземи.

Мерки за безопасност

До настоящия момент при продължителна употреба на препарати на основата на черния трън не са открити някакви токсични въздействия върху човешкия организъм, когато обаче се приемат в терапевтични дози, но не следва да се употребяват от бременни жени и кърмещи майки.

Препоръчително е да не се прекалява с употребата на екстракта и настоите – най-много може да се приема не повече от 2-3 седмици, тъй като в противен случай се появяват странични ефекти – най-често срещаният е паренето под лъжичката, а понякога се появяват и бъбречни колики.

Появяват ли се подобни симптоми употребата на билката, независимо под каква форма е, трябва да бъде прекратена и да се направи възможно в най-кратки срокове консултация с лекар.

Една добра препоръка е преди да започнете да използвате черният трън за лечение на някакъв здравословен проблем, да се консултирате с лекар, който да прецени дали конкретно за вас тази билка е подходяща, макар и принципно да няма странични ефекти, ако се употребява в разумни количества и в указания по-горе период от време.

Приложение

1. Артериална хипертония, инфекции на пикочните пътища:

• Да приготвим настой – 30 грама изсушени смелени плодове на растението се заливат с литър вряла вода, оставят се за 10 минути да престоят. Употребяват се по 3-4 чашки дневно между храненията.
• 30%-ов водно-спиртен екстракт – по 30 капки в малко количество вода преди хранене 3 пъти дневно.

2. Болно гърло, остър бронхит

За проявление на отхрачващото, противовъзпалително и антимикробното действие на черния трън при тези заболявания е препоръчително да се използват сушените плодове на растение под формата на чай - 3-4 пъти дневно между отделните хранения, но за не повече от седмица.

Но във всеки случай не ви препоръчваме самолечение - дори и да подозирате, че имате хипертония, назначаването на самолечение с билката черен трън може да е опасно, тъй като временните колебания в кръвното налягане, не са признак, че действително страдате от хипертония, затова са необходими изследвания.

При болки в гърлото може да се мине и без лекар на първо време, но най-много до седмица, ако симптомите не отшумят, конкултацията с лекар е задължителна.