Както е известно, прополисът е пчелен продукт, който представлява лепкаво смолисто вещество с кафяв или тъмнозелен цвят.

Притежава ярко изразен аромат, леко горчив вкус и широк спектър от лечебни свойства, определящи неговото повсеместно приложение, както в народната, така и в традиционната медицина.

Благодарение на уникалния си състав, репаративна активност и антибактериално действие това вещество е универсално лекарствено средство срещу множество различни заболявания.

И на първо място се препоръчва използването на прополис при гастрит. Известно е, че повечето случаи, причината за възпалението на лигавицата на стомаха е спираловидният микроорганизъм – хеликобактер пилори.

За неговото потискане лекарите обикновено назначават прием на различни антибиотици, притежаващи не само висока активност, но и множество странични ефекти.

Лечението на гастрит с прополис дава същият резултат, но крие никаква скрита опасност за здравето, а това означава, че неговото използване е по-рационален способ за лечение на гастрит, отколкото стандартния прием на антибиотици.

Особености на използването на прополис при гастрит

Въпреки че пчелният продукт дава високи резултати при лечение на всякакви видове възпаления на лигавицата на стомаха, то трябва да използва внимателно.

Прополисът се отнася към силните лекарствени средства, а това означава, че е необходимо да се употребява в разреден вид и в неголеми количества.

В противен случай използването може не само да навреди на здравето, но и да предизвика сериозна алергична реакция.

Гастрит и прополис - рецепти на основата на прополис за лечение на гастрит

Съществуват множество различни рецепти на лекарствени средства срещу гастрит, чиято основна съставка е прополис. Но най-търсени и ефективни, според поддръжниците на народната медицина, са:

• Спиртен настой от прополис

Начин на приготвяне – 10 грама от пчелния продукт стрит на прах се залива с 100 мл медицински спирт и се държи за 2-3 дни на място, изолирано от светлина.

След това полученият настой трябва да се прецеди и да се разреди с хладка вода така, че крайният обем течност да не е повече от 150 мл. Спиртният настой от прополис следва да се приема 3 пъти дневно час преди хранене. Лечението трябва да се приема не повече от 2 седмици.

• Билкова отвара с добавен прополис

Начин на приготвяне – корен от женско биле, мента, плодове на копър и сухи цветове от липа – всяка растителна съставка се използва в количество от около 20 грама, необходимо е всичко това да се залее с гореща вода – 750 милилитра, да се сложи на огъня до кипване и да се остави да ври за 20 минути.

След това към отварата се добавя стритият на прах прополис – 50 грама, а след това получената смес се оставя да престои 3-4 часа. Настоят трябва да се използва ежедневно, по 100 грама 2 часа преди хранене. Курсът на лечение е не повече от 7 дни.

• Прополисно мляко

Първоначално към 1 литър мляко се добавя прополис – 50 грама, а след това тази смес се поставя на слаб огън и се нагрява, като се разбърква редовно, за около 10 минути.

Това средство следва да се приема 3 пъти дневно по 100 милилитра 1 час преди хранене. Курсът на лечение е не повече от 2 седмици.

С цел избягване на усложнения преди използването на което и да е от горепосочените народни средства следва да се консултирате с лекар.