Консумацията на обработено червено месо увеличава риска от развитие на сърдечна недостатъчност при мъжете и от настъпване на смърт от това заболяване.

Това показват резултатите от ново изследване на Американската кардиологична асоциация, публикувано в списание Circulation: Heart Failure.

Към настоящия момент в САЩ хората със сърдечна недостатъчност са около 6 милиона и половината от тях ще умрат в рамките на следващите 5 години поради тази диагноза.

За подобряване на състояние на сърцето Американската асоциация на кардиолозите (American Heart Association, AHA) препоръчва хранителен режим, включващ по-големи количества плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, обезмаслени млечни храни, пилешко месо, риба и ядки.

Освен това на пациентите се препоръчва да употребяват риба с високо съдържание на омега-3 мастни киселини като например сьомга, пъстърва и херинга – не по-малко от 3 пъти седмично.

AHA също отбелязва, че хората трябва да консумират повече пилешко месо, риба, бобови култури, отколкото червени меса.

„Сама по себе си употребата на червено месо не е опасна, ако се консумира в ограничено количество “ – посочва експертите на организацията, приемайки за норма 170 грама червено месо на денонощие.

Въпреки това група шведски учени провела първото изследване върху мъже, посветено на въздействието на необработеното и обработеното червено месо /наденици, колбаси и такива, произведени от кръв и чернодробен пастет/ по отношение на риска от сърдечни заболявания.

Това изследване, което отчитало влиянието на храната и други фактори от начина на живот, включвало 37 035 мъже на възраст 45-79 г. без анамнеза сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето или рак, било проведено от 1998 до 2010 г.

Анализирайки данните на това 12-годишно изследване учените установили, че при 2891 мъже се развила сърдечна недостатъчност и 266 били починали от това заболяване за периода на изследването.

Мъжете, които често консумирали обработено червено месо/учените считали за често употребата на повече от 75 грама дневно/, били с 28% по-висок риск от развитие на сърдечна недостатъчност в сравнение с тези, употребяващи рядко или малко – под 25 грама дневно.

Освен това за мъжете, употребяващи много червено месо, съществувала 2 пъти по-голяма вероятност от настъпване на смърт поради сърдечна недостатъчност в сравнение с контролната група.

Изследователите изчисляват, че ако обикновеният човек увеличи потреблението на червено месо с 50 грама дневно, тоест 1-2 допълнителни парчета шунка, то рискът от развитие на сърдечна недостатъчност се увеличава с 8%, а вероятността от настъпване на смърт поради това заболяване с 38%.

Изглежда учудващо, но учените не открили никакво увеличаване на риска от сърдечна недостатъчност при хората, употребяващи само необработено червено само.

Учените посочват, че техните заключения са в съответствие с резултатите от предишни подобни изследвания, например с Изследването на здравословното състояние на лекарите, в което мъжете, консумиращи много червено месо били с 24% по-висок от заболеваемост от сърдечна недостатъчност в сравнение с тези, които употребявали по-малко червено месо.

Те предполагат, че в изследването, което сега се провежда върху жени, те ще получат подобни резултати.

Въз основа на заключенията от това проучване, един от неговите автори Joanna Kaluza, PhD от Полша предлага избягване употребата на обработено червено месо и да се консумира не повече от веднъж седмично.

То може да се бъде заместено с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, а също с увеличаване на употребата на риба и по възможност морски дарове.