Нарушения в работата на сърцето, появата на бенки, зачервяване на очите, често прозяване – тези и други незначителни симптоми могат да бъдат причина за сериозни заболявания.

Поради тази причина, ако се усетите, че с организма ви нещо не както трябва, не очаквайте всичко да отмине от само себе си. Тъй като тялото ви по нагледен начин ви съобщава за опасности. А вие на свой ред трябва да съобщите това на вашия лекар.

Прозявката – рефлексът на оцеляване

Всяко заболяване в ранен стадий се лекува много по-лесно и евтино. Поради тази причина е толкова важно да се познават симптомите, за да се вземат адекватни мерки по тяхното отстраняване.

Често прозяване през деня

Спите достатъчно и се наспивате много добре, но изведнъж започвате да се прозявате? Учените са установили, че това е физиологичен процес, способстващ за намаляване на нервозността и за мобилизацията на организма.

Прозяване – предпазен механизъм за защита на мозъка

Именно поради тази причина прозяването често спохожда парашутистите преди скокове, спортистите преди старт, музикантите преди концерт. Възможно е да ви предстои изпит, публично изказване или някакво друго изпитание?

Неволното прозяване повишава готовността на организма към действия в отговорни ситуации.

Според други теории, прозяването представлява сложен процес за регулиране на температурата на главния мозък. Прозяването осигурява приток на кръв и по-хладен въздух, благодарение на което се подобрява функционирането на мозъка. То обикновено се съпътства от умора, сънливост, скука, потиснато, унило състояние. Ако настроението е бодро, радостно, приповдигнато, то тогава не изпитваме нужда да се прозяваме.

Прозяването проветрява и охлажда мозъка

За да се прекрати честото прозяване обикновено е необходимо да се смени позата на тялото, да се раздвижат раменете, да се направят няколко дълбоки вдишвания и бързи издишвания, ако имате възможност можете да направите няколко елементарни физически упражнения.

Ако често се прозявате, трябва да потърсите лекар? Но кога?

Неудържимото постоянно прозяване може да бъде симптом на някои патологични състояния, изискващи медицинска помощ. Честото прозяване, съчетаващо се с прекомерна слабост и сънливост, може да е признак на хормонални изменения, синдром на хронична умора или синдром на емоционалното прегаряне, т.нар. бърнаут.

Пристъпите на прозяване се наблюдават при мигрена, нарушаване на мозъчното кръвообращение, множествена склероза, в синкоп. За изясняване на причините е необходимо да се консултирате с лекар.

Периодично ви безпокоят нарушения в сърдечния ритъм

Нарушенията на сърдечния ритъм се наблюдават много често и обикновено не е опасно. Периодично човек усеща за кратко време, че сърцето му не бие както трябва или пък много ускорено сърцебиене.

Подобни нарушения невинаги свидетелстват за наличие на сериозни проблеми. Много често хората, които страдат от аритмия не са с тежки сърдечни заболявания.

Причините за нарушаване на сърдечния ритъм могат да бъдат недостиг на сън, прием на определени лекарствени препарати, реакция на стрес или на физическо натоварване или употребата на алкохолни напитки.

Но съществуват аритмии, при които се появяват опасни симптоми, понякога застрашаващи живота.

Често се зачервяват очите

Малките кръвоносни съдове на повърхността на очните ябълки са силно чувствителни.

Под влияе на множество фактори те обикновено са практически незабележими, лесно се разширяват или дори се разрушават, в резултат на което се образува повърхностен кръвоизлив, който не налага лечение и след известно време отминава само.