Когато става въпрос за нашето здраве, обикновено се концентрираме върху вируси, бактерии и различни патогени, които атакуват тялото ни отвън.

Обаче, във вътрешностите на нашето тяло живеят милиарди микроорганизми, които играят ключова роля за нашето здраве. Едно от тях е именно чревният ни микробиом.

Чревният микробиом представлява съвкупността от микроорганизми, които живеят в чревния ни тракт. Те включват бактерии, вируси и гъби.

Въпреки че думата "бактерии" често се асоциира с нещо лошо, много от тези микроорганизми са безвредни и дори полезни за нас.

Затова е важно да сме добре информирани и да сме наясно какво представлява чревният ни микробиом, как функционира и какви са неговите ползи за нашето здраве.

Как функционира чревният микробиом?

Микробиомът на нашите чрева не е просто случаен набор от микроорганизми. Той представлява деликатно балансирана екосистема, която взаимодейства директно с нашия организъм и повлиява нашето здраве на множество нива.

Когато приемаме храна, не всички съставки в нея могат да бъдат лесно и ефективно разградени от нашия организъм.

Някои сложни влакнини и други вещества представляват предизвикателство за нашите ензими. Тук идва на помощ нашият микробиом.

Добрите бактерии, които живеят в чревния тракт, имат способността да разграждат тези вещества, превръщайки ги в леснопостижими за тялото ни съставки и освобождавайки по този начин ценни енергийни ресурси.

Освен това микробиомът има ключова роля в биосинтезата на редица витамини, които са жизненоважни за нас.

Например, някои бактерии в нашите черва помагат за производството на витамини от групата В и витамин К. Тези витамини подпомагат метаболитните процеси, кръвосъсирването и нервната система.

Друг аспект от работата на микробиома е защитата ни от патогенни бактерии. Нашият чревен микробиом формира една защитна бариера срещу вредни микроорганизми.

"Добрите" бактерии се конкурират за ресурси с "лошите", което често попречва на последните да се установят и причинят заболявания.

Те също така произвеждат антибактериални вещества, които потиска растежа на патогени.

Как се формира микробиомът?

Микробиомът се формира от момента на раждането ни. В процеса на раждане, бебето преминава през родилния канал на майката и по този начин се излага на първите си микроорганизми.

Тези микроорганизми "засяват" неговите чисти и стерилни черва, което дава старт на формирането на чревния микробиом.

Храненето на новороденото играе също така критична роля в развитието на микробиома.

Кърменето, например, предоставя на бебето не само хранителни вещества, но и бактерии, които са полезни за червата, както и специални захари, които служат като храна за тези бактерии.

От друга страна, изкуственото хранене може да предостави различен спектър от микроорганизми, което може да доведе до различен микробиомен профил.

Околната среда, в която детето расте, също оказва значително въздействие върху микробиома.

Близки контакти с родители, братя и сестри, домашни любимци и дори земята, по която пълзи, добавят нови бактерии към микрофлората на детето.

Лекарствата, и по-специално антибиотиците, могат да имат голямо въздействие върху чревния микробиом.

Те често "изчистват" както лоши, така и добри бактерии, което може да доведе до небалансираност и потенциални заболявания.

Защо е важен чревният микробиом?

Микробиомът играе централна роля в множество аспекти на нашето здраве.

Понякога този микроскопичен "град" от бактерии и други микроорганизми, населяващ нашите черва, се описва като допълнителен орган поради голямото си влияние върху цялостното ни благосъстояние.

Разграждане на храна

Храната, която консумираме, съдържа множество сложни молекули, които тялото ни не може да разгради без помощ. Фибрите са отличен пример за такива вещества.

Докато нашите черви и ензимите, които произвеждат, имат определени възможности за разграждане на храните, много от сложните съставки изискват "специализирана" помощ. Тук идва на ред нашият микробиом.

Благодарение на бактериите, които обитават червата ни, ние можем да извлечем допълнителни енергийни ресурси от храните, които иначе биха преминали през нас неусвоени.

Защита от болести

Докато много от нас асоциират бактериите главно с болести, истина е, че голяма част от тях са полезни и дори жизненоважни за нас.

Някои от "добрите" ни бактерии, наричани пробиотици, произвеждат специални вещества, които убиват или потискат растежа на патогенни бактерии.

Това означава, че нашият микробиом действа като естествена защитна бариера срещу множество инфекции.

Регулиране на имунната система

Имунната система е сложна мрежа от клетки, тъкани и органи, които работят заедно, за да защитят организма.

Нашият микробиом има ключова роля в обучението на имунната система как да разпознава и атакува заболяващи агенти.

Чрез постоянна комуникация с имунните клетки, микробиомът помага на системата да различава "приятел" от "враг", като така предотвратява нежелани реакции, като например алергии.

Проучванията в последните години показват, че дисбаланс в чревния микробиом, известен като дисбиоза, може да има дълбоко отрицателно влияние върху нашето здраве.

Това включва не само заболявания като диабет или възпалителни заболявания на червата, но и такива, които на пръв поглед изглеждат несвързани с червата, като депресия и други психически разстройства.

Чревният микробиом е неразделна част от нашето тяло и здраве. Поддържането на здравословен и балансиран микробиом е ключово за дългосрочното ни благополучие.

Той е доказателство, че не сме самостоятелен организъм, а комплексна система от взаимодействащи живи същества.

В бъдеще изследванията в тази област вероятно ще открият още много интересни и удивителни факти за този малко изследван свят, който живее в нас.