Чревните колики при възрастни – това е по своята същност чревен спазъм, който не е самостоятелно заболяване, а е клиничен признак на някакво основно заболяване.

Основно проявление на чревната колика е интензивната коремна болка, която много наподобява на контракции при раждане.

Съществуват голямо количество заболявания, които се съпровождат с чревен спазъм. Какви са причините и симптомите за чревни колики при възрастни?

За какво състояние сигнализират чревните колики

Основни причини за чревни колики при възрастни

Доста често коликите в червата при възрастни се свързват с неправилно хранене. Наднорменото раздразнение на чревните рецептори със спазъм впоследствие се наблюдава при ядене на твърде студени или пикантни ястия.

Освен това, често това разстройство възниква при остро или хронично възпаление на стомаха, панкреаса, черният дроб, апендикса, язвена болест.

С чревни спазми може да се съпровожда синдром на раздразненото дебело черво. През 2014 г. са публикувани резултати от изследване, което се състои в откриване на особеностите на моторно-евакуационната функция на органите на храносмилането при болни от различни форми на синдром на раздразненото дебело черво.

Установено е, че при над 77% от участниците се наблюдават спастични съкращения на дебелото черво.

В някои случаи чревната колика може да се развие при генерализирани вирусни инфекции, паразитози, отравяния с промишлени и растителни отрови.

Спастичното съкращение понякога е обусловено и от чревна непроходимост, например, на фона на запушване от тумор или от фекални камъни.

Спастичната чревна непроходимост може да стане причина за поява на периодични болки в корема.

Чревни колики при възрастни – възможни симптоми

Основен признак на чревната колика са болките, които са с интензивен характер. Често съвместно с болковия синдром се наблюдават и други симптоми, обусловени от основно заболяване.

Ако чревният спазъм е предизвикан от чревна инфекция, клиничната картина включва повишаване на телесната температура, пристъпи на гадене и повръщане, чревни разстройства.

Във фекалните маси се откриват често патологични примеси.

Чревната колика, която се асоциира с гастрит или с язвена болест, се съпровожда с болки в епигаструма, храносмилателни разстройства.

При хелминтози чревният спазъм често е единствен клиничен признак. Допълнително е възможно да възникнат оплаквания за слабост и общо неразположение, кожни обриви и т.н.

Най-ярки симптоми са чревна непроходимост. На този фон се наблюдават силни чревни спазми, отслабващи с течение на времето.

Изпражнения и газове не се отделят, характерно е повтарящо се повръщане. При изследване се открива подуване на корема, отслабване на перисталтиката.

Първа помощ при чревна колика при възрастни

Възникването на чревна колика при възрастни с нейните специфични симптоми изисква оказване на първа помощ и то колкото се може по-скоро.

Силната болка понякога е толкова нетърпима и не оставя шансове за нормална жизнена дейност. При възникване на чревна колика при възрастни, правилата за оказване на първа помощ доста се отличават, което може да се обясни и с причините за нейното възникване.

Помощта при коликите се свежда до извикване на бърза помощ и консултация със специалист, тъй като това може да е признак на започващ апандисит.

Категорично е забранено използването на обезболяващи препарати или спазмолитици, които могат да скрият истинската клинична картина и да затруднят поставянето на диагноза.

За облекчаване на състоянието помагат топли компреси, заемане на принудително положение, което спомага за намаляване на болките.

Необходимо е строго да проследяваме състоянието – повишаване на температурата, диария, повръщане, лош дъх и други.

Лечение на чревна колика при възрастни

Чревната колика може да се съпровожда с цяла съвкупност от заболявания, някои от които могат да са доста сериозни и дори опасни.

Затова при оказване на първа помощ при колики при възрастни, е необходимо да се определи причината за тяхното възникване.

За тази цел може да се използва цяла съвкупност от изследвания – лабораторни, инструментални, визуални – ултразвук, компютърна томография, ЯМР и други.

След поставянето на диагнозата лечението се насочва към излизане от порочния кръг на колики и лечение на основното заболяване.

Това могат да бъдат консервативни методи на лечение – изписване на лекарствени препарати, хирургични методи и други методи.