Дори да не планирате ходене на море това лято или изобщо на плаж, дори и да не смятате да прекопавате на градината на вилата или населската ви къща, има нещо, без което не можете да минете.

Това е слънцезащитно средство. Неговата роля е еднакво важна както за плажа, така и за улиците на града и за сенчестите селски улици.

Какви грешки се допускат при използване на крем за слънце

През зимата и лятото с един цвят

Слънцезащитният крем е задължителна част от ежедневната грижа за кожата, без значение от времето и от метеорологичните условия. Само в този случай осигурява защита срещу рак на кожата, слънчеви изгаряния и ранно формиране на бръчки.

До това заключение стигат експерти на Агенцията по опазване на околната среда на САЩ. Как да изберем средство, което наистина да работи?

Според признание на специалисти от Американската академия по Дерматология, най-добрата форма на слънцезащитно средство е тази, която искаме да използваме отново и отново.

При продажба се срещат кремове, лосиони, гелове, стикове и спрейове. Какво ще изберете вие?

Кремове и лосиони са най-подходящи за притежатели на суха и обезводнена кожа. Идеални са за използване на лицето, тъй като равномерно покриват кожата.

Гелове са необходими в участъци от тялото с гъста космена покривка, като например, мъжките гърди.

Стиковете са за нанасяне на малки участъци – кожа на контура на клепачите, възглавничките на ушите.

Спрейове избират често родителите за защита на кожата на децата, тъй като лесно се нанасят и бързо се разпределят. Има обаче важна особеност – по време на разпръскването не трябва да се издишват и да се използват близо до открит пламък.

Съществуват дори декоративни средства с фактор за защита SPF, които не могат да заменят традиционния sunscreen, тъй като дори и при няколко слоя е невъзможно да създадат достатъчен за изпълнение на слънцезащитни функции.

От Американската академия по дерматология съветват да се купува слънцезащитен крем фактор 30 и повече, който блокира 97% от слънчевите лъчи. Нито едно средство не осигурява 100% защита.

Физика или химия

Независимо от това кое средство изберете, трябва да се нанася правилно, според инструкциите на етикета.

Средствата за защита от слънцето се разделят на 2 категории: физически и химически, и те са със съществени разлики.

Химическите са като гъби, поглъщат слънчевите лъчи. Възможно е да съдържат вещества като оксибензон, октисалат, октокрилен, октиноксат.

При нанасяне на кожата лесно се разпределят, бързо се попиват и не оставят бели следи.

Физическите слънцезащитни средства действат като щит на кожната повърхност. Те отразяват слънчевите лъчи. Класически пример са 2 ефективни и безопасни съставки – титаниев диоксид и цинков оксид.

Този вид средства следва да се избира от чувствителна кожа, която е предразположена към алергии.

Основни грешки при приложение на sunscreen

Правилното приложение на слънцезащитно средство е по-трудно, отколкото бихме могли да предположим. Заблудите за тази козметика и необоснованите твърдения могат да доведат до нарушение на техниката за безопасност и да повлекат след себе си сериозни последствия.

Какво не трябва да се прави със слънцезащитно средство?

Използване на крем от миналата година

Слънцезащитното средство трябва да се използва всеки път, когато излизате навън. Слънцето е активно през цялата година, дори и при мрачни дни до кожата достигат до 80% от ултравиолетовите лъчи.

Сняг, пясък и вода увеличават необходимостта от защита, тъй като отразяват лъчите.

Ако използвате слънцезащитното средство всеки ден, както се препоръчва от експерти, то просто няма шансове да докачате следващата година. И това е добре.

С течение на времето УВ-филтрите губят своите свойства и след година те са неефективни, затова кремът за защита от слънце трябва да се обновява всеки сезон.

Средство, блокиращо само лъчи тип Б

Много кремове могат да осигурят защита от Б лъчите, които често стават виновници за слънчеви изгаряния. Но това не е достатъчно. А лъчите не са по-малко опасни.

Според данни на Американската академия по дерматология, двете разновидности на лъчите са способни да предизвикат рак на кожата.

Затова при избор на слънцезащитни средства трябва да се търси козметика с широк спектър на защита, полумерите неефективни.

Нанасяне непосредствено преди влизане във водата

Последното поколение слънцезащитни средства бързо проникват в кожата, и е необходимо за проявление на активност.

Не нанасяйте средство 2 минути преди влизане във водата, така просто ще го измиете и ще се лишите от защита.

Стандартните препоръки за нанасяне на крем са 15 минути преди излизане навън. Не забравяйте да го обновявате на всеки 2 часа и веднага след къпане. Само след 4 минути престой във вода, дори водоустойчивите средства губят ефективност.

Така, ако купувате крем със защитен фактор 30, след къпане нивото на защита намалява до 15.