Плуването за повечето от нас е повод за почивка и разтоварване. Това, обаче, е и един от спортовете, които са свързани с използването на сложна комбинация от добра техника на дишане и добре премерени движения.

Интересен факт е, че плуването е едно от седемте задължителни умения, които един рицар през средновековието е трябвало да притежава, за да оцелее. Чрез днешната статия, ще ви убедим, защо, и вие, не трябва да го пренебрегвате и защо е нужно да удължите престоя си в морето, а и да зачестите посещенията на плувните комплекси.

Защо плуването се препоръчва от лекарите

Ясно e, че всякакъв вид физическа активност ще се отрази благоприятно на здравето ни. За разлика, обаче, от бягането, колоезденето или футболът, плуването не натоварва ставите и сухожилията.

Чрез правилна техника на плуване е доказано, че се натоварват повечето мускулни групи в тялото ни. Сред основните ползи са и тонизирането на кожата и развиването на дихателния капацитет на белите ни дробове.

Плуването е от спортовете с най-малко травми. Тъй като, във водата тялото ни е по-леко, то е и перфектно за хора с ниска физическа издръжливост и възрастни, за които е препоръчително нискоинтензивно натоварване.

Специалистите са доказали и благоприятното влияние на престоя във водата за бебета и малки деца.

Как би се отразило на тялото ми започването на този спорт

  • Според американски изследователи, 60 минути плуване може значително да ни улесни в загубата на излишно тегло. Те са „експериментирали“ с хора с различни килограми и са стигнали до следните изводи: хората, тежащи 90 кг изгарят около 930 калории, с бързо плуване; 820 калории изразходват 80-килограмовште; 704 калории се губят при хората около 70 кг, а близо 600 калории ще загуби всеки тежащ около 60 кг, ако плува бързо;
  • При плувците е установена до 50% по-ниска смъртност;
  • Чрез плуването се подобрява кръвообращението и се поддържат нормални нива на кръвното налягане;
  • Намалява болките в кръста и гърба;
  • Чрез подобряване на кръвообращението се благоприятства работата на мозъка;
  • Добрата техника на плуване учи как се правят повече движение с по-малко въздух, което е чудесен вариант за астматици;
  • Укрепва костната система;
  • Влияе благоприятно депресията, хроничната умора и стрес;
  • Всички тези ползи доказват защо трябва да заведем детето си на плуване още от съвсем малко. В днешно време съществуват и уроци по плуване за бебета, като препоръчително е първите подобни посещения да са не по-рано от 3-4-месечна възраст.