За много от нас плодовете са вкусен десерт, предпочитана закуска или добри помощници в диетите. Срещат се и хора, за които ежедневната консумация на плодове е изпитание и ненужна част от хранителния режим.

Кои са наистина полезните плодове

Е, ние не можем да променим вкусовите ви предпочитания, но бихме могли поне да ви убедим защо си заслужава да се отбивате по-често до близкия пазар. В днешната статия ще ви информираме за ползите на някои от най-познатите (и вкусни) плодове.

  • Боровинки - 1 чаена чаша със свежи боровинки ще ви донесе 25% от необходимата дневна доза витамин С и Манган. Те директно повишават нивата на антиоксиданти в тялото, имат антидиабетно действие и подобряват паметта.
  • Портокали - Тези цитруси са богати на цитрусови лимоноиди, за които се знае, че участват в борбата срещу едни от най-често срещаните видове рак – рак на гърдата, рак на кожата и рак на дебелото черво. Японски изследователи са доказали и положителното действие на каротеноидите в тях, срещу рака на черния дроб.
  • Диня - Вкусната месеста част на динята, освен за разхлаждане, е и перфектен начин да си набавим витамин С, витамин А, калций, калий, желязо и фибри. Но се оказва, че кората ѝ също не е за изхвърляне.

Динената кора е богата на ликопин и цитрулин. Ликопинът намалявя риска от рак на простатата, а цитрулинът е активна съставка в много продукти повлияващи потентността.

  • Череши - Тези симпатични плодчета са богати на киселини и плодова захар, които им донасят славата на едни от най-полезните плодове. Те подобряват работата на стомаха, червата и панкреаса, а също така имат диуретичен ефект. Черешите подобряват сърдечната дейност и функциите на бъбреците и черния дроб.
  • Смокини - Сладките плодове се оказват доста ефективни срещу възпаления на дихателните пътища, чувствителни венци и ангина. Известен е сред специалистите и като добро кръвообразуващо средство, повлияващо и силното сърцебиене.
  • Кайсии - Редовната консумация на вкусния плод намалява риска от остеопороза, поради високото съдържание на калций, мед, фосфор, желязо и манган. Те имат и антиоксидантен ефект.
  • Ябълки - На Запад съществува поговорка, според която „Една ябълка на ден, държи лекаря на далеч“. Консумирайки цели, необелени ябълки, ние си набавяме много пектин и целулоза, подходящи при терапия за стомашно-чревни разстройства и стомашно-чревна непроводимост. Ябълката помага при понижаване на кръвното налягане, регулиране на високите нива на лошия холестерол (LDL). Подховяща е и за диабетици. Отхапването от свежия плод е и чудесно средство за избелване и заздравяване на зъбите.