Взаимната любов е прекрасно чувство, което кара човек да лети, да се усмихва да вярва в щастливото бъдеще. Но рано или късно се сблъскваме с ревността, дребнавостта, чувството за обида, което партньорът внася в отношенията.

Най-често причината се крие в усещането за собственост, което се превръща в мания. Ние ревностно реагираме на стремежа на половинката да прави кариера да общува с приятели. Какво да правим? Как да уважаваме желанията на този, когото обичаме?

Човекът не е вещ. Това правило се отнася и за любовта, приятелството и работата. Любимите не могат да ни принадлежат напълно.

Те могат да бъдат до нас, да споделят ежедневието, радостите ни, тъгата, да обсъждат победите, успехите, провалите, да плачат на рамото, но да остават до нас.

Не трябва да придаваме на хората качества на неодушевени предмети, да се разпореждаме с тях както ни е угодно на душата.

Как реагираме в такава ситуация?

Психолозите твърдят, че трябва да търсим отговор в себе си, в собствените си страхове. И кои по-точно?

Не ме обича така, както искам – проявленията на любовта могат да са различни. Ако не ви четат стихове под балкона, не се пеят серенади, това не означава, че любовта отсъства. Това може да се постигне по други начини.

Поговорете с партньора, обяснете му какво не ви достига. Когато той действително ви обича – ще ви чуе, ще се постарае да изпълни молбите ви, да промени ситуацията към по-добро.

Важно – личният кодекс на щастието, съдържащ 1000 любовни закона, обектът на вашата любов няма да изпълни. Съблюдавайте мярка, по-малко се вкопчвайте в искриците надежда, намалете очакванията към вашата половинка.

Доверявайте се на вашия избраник. Недоверието, ограничаването на личното пространство, стремежът да се контролира всичко и всички е причина за постоянни спорове, недоразумения, скандали, истерии.

Ще ме разлюби – никой не може да гарантира 100% любов до дълбока старост. Вие можете да разлюбите, а също и чувствата на партньора ви да угаснат. Застраховка, както за автомобила, жилището и живота, няма.

По-малко мислете за лошото, постарайте се доставите радост на вашия любим, като му напишете приятна бележка, направете му сутрин кафе, пригответе вечеря, гореща вана, добавете романтика, разбиране, търпение, осигурете му подкрепа.

Ако ви разлюбят, то тогава се примирете – красивото тяло, външната красота, умението да се готви вкусно, четенето на умни книжки, високата заплата не помагат, когато чувствата угаснат. Вие вина нямате.

Продължете нататък, открийте нови хоризонти, осъществете заветната мечта. Не живейте в миналото, това няма да ви направи по-щастливи.

Към какво поведение да се придържате?

Разумно. Оставете драматизма на театъра. Ако след приведените обяснения за неприятното събитие са останали съмнения, подозрения, то тогава анализирайте ситуацията от различни ъгли.

Понякога тревогата е плод на въображението, на филмите, на разказите на приятелите.

Доброжелателно – повишаването на тона в разговора е причина за скриване на истината. Покажете готовност да приемете случващото се. Всички грешат, вие също.

Спокойно изяснявайте, абсурдните и непонятните моменти.

Обективно – дневното разписание се избира от всеки индивидуално. Забързаният ритъм на живот често ограничава желанието ни да бъдем заедно.

Проявете търпение. Ако вашата близост се избягва, като се прикрива с ангажираност, понякога измислена, то тогава бийте тревога, старайте се да си изясните причината за такова поведение.