Към 10 март 2020 година

Към 10.03.2020 г. ситуацията с разболелите се от COVID-19 в Азия се стабилизира, в Европа се влошава - общият броят на болните по цял свят надхвърли 115 000 души към 15 часа българското време.

На Стария континент най-много са заразените с коронавирус в Италия - 9172 официално потвърдени случаи, починалите, вследствие на COVID-19 само за ден са близо 100, а общият им брой от първия потвърден случай на Апенините е 463. В КНР, откъдето тръгна новият вирус, ситуацията се стабилизира и броят на болните задържа на малко над 80 000 души. 

В Европа след Италия на второ място след Италия е Испания по брой потвърдени случаи на COVID-19, където само за ден бяха отчетени близо 400 души, и общият брой на болните от коронавирусна болест достигна 1500 души, а случаите на летан изход са общо 35. Почти веднага след Испания по брой заразени е Франция, с малко над 1400 души, от които починалите са 30. 

В Германия също болните от COVID-19 се увеличават значително и достигат почти 1300 - 1281 точно към 15 часа българско време, смъртността е ниска, случаите на летален изход са двама. 

От по-малките държави в Европа най-много са заразените в Швейцария с 324 общо болни от коронавирусна болест, следвана от Нидерландия с общо брой на заразените – 321 души.

У нас през изминалото денонощие няма нови потвърдени случаи и за момента са 4-ма, преди около час бе съобщено за 3-ма души с подозрение за коронавирус, завърнали се от Италия, но не са потвърдени. 

В Иран също ситуацията се влошава и е трето място след Италия и Китай по брой заразени, над 8000 души по последни данни, като починалите са близо 300, към 15 часа българското време техният точен брой е 291.

В Великобритания заболеваемостта от COVID-19 остава сравнително ниска на фона на останалите големи европейски държави. Потвърдените случаи към този час са точно толкова, колкото и в Нидерландия, а Обединеното кралство е с население от 60 млн. души или повече от това на Италия.

Висока е заболеваемостта от коронавирусна болест в съседна Гърция, където броят на заразените е 89 по последни данни и е много вероятно да надхвърли 100 в следващите дни.

Към 11 март 2020 година - над 10 000 заразени в Италия

Болните от COVID-19 в Италия надхвърлиха 10 000 към 11.03.2020, данните са от последните часове, за по-малко от денонощие са регистрирани над 1000 нови случаи.

Италианската република продължава да води до брой разболели се от COVID-19 пред всички други европейски държави, като разликата спрямо Франция е повече от 5 пъти по брой потвърдени случаи.

Общо в света болните наближават 120 000, което е повишение с над 4000 спрямо следобедните часове на 10.03.

Бързо се увеличават болните и във Франция, по последните данни те са близо 1800, в Испания също има регистрирани почти 200 нови случаи.

Ситуацията се променя с всеки изминал ден, в Китай през последните малко повече от 12 часа също се отчита повишение на броя на потвърдените случаи, като към момента те наближават 81 000.

В Германия заболеваемостта продължава да нараства бързо и от под 1300 потвърдени случаи към 15 часа българско време на 10.03, вече наближават 1600, като по последни данни са 1565.

Сред по-малките държави в Европа най-много са потвърдените случаи в Швейцария близо 500, следвана от една от богатите държави в света Норвегия с близо 400 души.

Нидерландия и Великобритания също отчитат нови заразени с COVID-19 и вече са малко под 400.

В съседна Гърция през последните часове не са регистрирани нови случаи и към момента остават 89.

В Турция е потвърден първи случаи на коронавирус. На Балканите единствено в Косово и в Черна гора няма болни от COVID-19. Черна гора е традиционна туристическа дестинация главно през лятото.

През зимните месеци и в началото на пролетта не е особено атрактивна и съответно вирусът няма откъде да бъде внесен. В Косово също няма потвърден случай, докато в съседна Македония те са 7.

В съседна Румъния 25 са потвърдените случаи, като за трима от тях е обявено, че са оздравели.

У нас вечерта на 10.03.2020 бяха обявени нови случаи на коронавирус, които са първи за София.

Касае се за двойка – мъж и жена. Според последната информация мъжът е постъпил в УМБАЛСМ Пирогов още на 8.03.2020 г., но симптоматиката, която е проявявал е доста по-различна от тази при COVID-19, затова е бил настанен една стая с други хора.

Главният държавен здравен инспектор изнесе малко по различна информация, че всъщност жената е потърсила сама помощ в Пирогов, като буквално се е строполила на земята пред спешния център.

Лечебното заведение временно е спряло работа, а двойката заразени са изолирани в отделна сграда. Взети са проби от всички 90 лица, в които мъжът и жената с COVID-19 са били в контакт.

Към 12 март 2020 г. - над 126 000 заразени в световен мащаб

Над 126 000 заразени с COVID-19 по цял свят към 8.30 часа българско време на 12 март 2020 година. В Европа заболелите продължават да се увеличават бързо. В Италия потвърдените случаи вече са над 12 400, а починалите по последни данни са 827.

Запазва се тенденцията за подобряване на ситуацията със заболеваемостта от COVID-19 в Китай и Южна Корея.

Към момента броят на болните в КНР остава под 81 000. Онлайн ресурсът на Университета Джонс Хопкинс показва задържане на броя на заболелите и в Иран на 9000 души.

Да припомним, че при вчерашното изявление, в което обяви коронавирусната болест за пандемия, СЗО определи ситуацията в Италия и Иран като най-тревожна.

В Европа след кратко разместване на втората позиция по брой на заболели, тази сутрин най-много отново след Италия те са във Франция почти 2300. В Испания болните от COVID-19 са почти толкова, колкото и във Франция, разликата е съвсем малка.

В Германия също продължава увеличаването на броя на заразените и по последни данни вече наближават 2000.

Сред останалите държави на ЕС по брой заболели продължава да води Швейцария, с над 650 потвърдени случаи на коронавирусна болест. С близо 630 болни от COVID-19 е Норвегия, а Обединеното кралство засега, сякаш избягва новия вирус, и заразените са малко над 450.

През последните часове Гърция потвърждава 10 нови случаи на заразени с коронавирус, в съседна Румъния също се увеличават заболелите с повече от 20 са за по-малко от денонощие и вече са близо 50 души.

Според последните данни няма промяна в броя на заболелите в съседна Турция и засега остава само 1 потвърденият случай от вчера. Съседна Сърбия, в която първият случай на коронавирусната болест бе потвърден с ден по-рано от България, вече отчита 12 заразени с COVID-19.

В Северна Македония не се отчитат нови случаи на заболяването през последните часове и остават 7, колкото са и у нас след потвърдения нов случай вчера следобед.

Починали от болестта на Балканите, освен у нас, вече ви съобщихме за настъпилите бързо усложнения на COVID-19 при възрастна жена, което доведе до смъртта ѝ, вчера следобед, има в Албания и в Гърция, но и двете държави болните са доста повече, отколкото у нас.

При близо 100 случаи в Гърция на болестта, единият починал прави смъртност от вируса малко над 1%, а у нас на този фон е близо 15%.

Към този час у нас няма нови случаи, на редовния брифинг бе съобщено за състоянието на заразената лекарка, която е настанена във ВМА.

Симптомите при нея се появяват, след като се връща от обучение в Барселона. Състоянието ѝ се определя като добро от лекуващите я лекари. От изпратените за изследване през последните часове над 130 проби за коронавирус 1 е положителна .

Лицата, с които заразената лекарка е имала контакт, дават проби за вируса, посочи сочи шефът на ВМА и председател на оперативния щаб.

Съобщено бе, че е затворен и пазар в София, търси се зараза. Нелегален имигрант – турски гражданин, е опитвал да се промъкне през границата и в момента е изолиран в инфекциозно отделение на окръжната болница в Хасково.

Мъжът е на 44 години и е направил опит да влезе в Турция през Гърция, но не е допуснат. Маршрутът му е рисков и го превръща в потенциален носител на коронавируса, тъй като е живял във Франция, но на връщане към Турция преминава през Италия, откъдето с ферибот стига до Гърция.

След като не успява да влезе през Гърция, мъжът прави опити да влезе пеша в България, като използва за тази черни пътища, но гранична полиция го задържа.

Към момента състоянието му се оценява като добро, без подозрителни симптоми е. Взет му е секрет от гърлото, като пробата е изпратена в референтната лаборатория в Стара Загора за изследване.

По препоръка на Националния оперативен щаб всички, които влизат от Гърция и идват от ферибота от Италия се регистрират и се проследяват, мери се температура.

Предвид нелегалния опит за влизане в страната са и взетите мерки. Не е ясно дали мъжът ще бъде освободен или ще бъде даден на прокурор, заради опита за нелегалното навлизане през българската граница.

В 17 часа председателят на Националния оперативен щаб обяви за 9 нови случаи на коронавирус у нас, така общият брой на заразените стигна 16. Разпространението на коронавирусната болест започва да стана лавинообразно. Само една от заразените е в средно тежко състояние, тъй като е развила двустранна бронхопневмония. Някои от новите потвърдени случаи са без симптоми и са поставени под домашна карантина, други се очаква да бъдат приети във ВМА.

Към 13 март 2020 г. - извънредно положение в България

Към 13 март 2020 година във връзка с евентуална ескалация на заболеваемостта от коронавирус, за каквото има индикации, Националния оперативен щаб предложи на Министерски съвет да въведе извънредно положение.

Основният аргумент в тази насока е, че се налага промяна на мерките, които ограничават разпространението на заразата в рамките на деня, затова трябва да се предостави правомощие Министерски съвет да приема декрети, които да са със силата на закон.

Освен това при извънредно положение може да се привиква и свободния резерв на армията, като съгласно последните планове са предвидени до 3400 резервисти, които да съдействат на служителите на МВР с изпълнението на определените от Министерски съвет мерки.

На редовния брифинг сутринта бе съобщено, че няма нови заразени, но сред потвърдените случаи има такива и на 4 деца. Засега се хоспитализират и носители на вируса, тоест без симптоми, към момента това е възможно, има такъв леглови капацитет.

Какво обаче ще се случи, ако болните нараснат значително, няма да е възможно всеки здрав носител да бъде хоспитализиран?

От Александровска болница се обърнаха с призив към студенти и специализанти да помогнат за справянето със създалата се усложнена ситуация с коронавируса и за възпиране разпространението на заразата, които подкрепят екипа и поемат част от грижите за пациентите като доброволци.

В Европа ситуацията с болните от коронавирусна инфекция за пореден ден продължава да се влошава.

Според експерт от СЗО, който съветва италианското правителство как да се бори с разпространението на заразата, в момента Германия и Франция са в положението, в което е била Италия преди около 10 дни. И в тези държави може да се очаква влошаване на ситуацията в следващите дни.

Очакванията са броят на заболелите от COVID-19 в Италия да продължи да нараства още поне седмица и едва след това да започне да спада.

Според последни данни заразените в Италия са над 15 000, а по света над 134 000, като новите случаи са над 8300, от тях над 2600 са на Апенините.

Починалите вследствие на усложнения на коронавируса в Италия вече надхвърлят 1000, като само вчера те са 189.

В Северна Италия ситуацията е наистина много тежка и най-плашещото е, че в болниците вече постъпват и млади хора, които не са потърсили лекарска помощ при появата на симптомите, тъй като са мислели, че силният имунитет ще ги спаси и ще оздравеят.

В крайна сметка обаче състоянието им се влошава до такава степен, че се налага да бъдат приети незабавно в интензивно отделение и поставени на апаратно дишане.

Това може да е признак на мутация на новия вирус и да предизвиква сериозни усложнения не само при възрастни, но и при по-млади хора.

В Иран броят на заболелите също скочи рязко през последното денонощие и достигна над 10 000. Страната поиска финансова помощ от МВФ за първи път от 60 години, за да се справи с последствията от големия брой болни и наложените ограничения.

Испания също отчита значително нарастване на заболеваемостта, като болните вече са над 3000, потвърдените нови случаи за последния ден са 869. Франция е с близо 600 нови случаи и общ брой на заразените 2876.

Тревожна е ситуацията и в Швейцария, броят на болните наближава 870, като само за последното денонощие са потвърдени над 200 случая.

В Китай разпространението на вируса е спряно, в град Ухан, откъдето тръгна новата болест през декември, за изминалото денонощие има само 1 нов случай.

В Германия броят на новите заразени с коронавирусна болест също достига тревожни стойности, и те са 780, като общият брой на заболелите достига почти 2750.

В списъка с държавите, в които е препоръчително да не се пътува от България, най-вероятно ще бъде включена и Испания, тъй като с над 3100 потвърдени случая вече е на второ място в Европа.

Швеция е сред държавите с най-много на брой нови заболели за последното денонощие, близо 200, като общият брой на болните е почти 700.

В Гърция броят на заразените вече достига 120, като промяната спрямо вчера е приблизително толкова, колкото и у нас 18 нови потвърдени случаи.

Към 14 март 2020 г. - ръст на заболелите в света, Италия с над 20 000 заразени

Към 14 март мълниеносното разпространение на COVID-19 продължава в Италия, като броят на болните вече надхвърля 20 000, а само за последния ден са регистрирани над 3500 нови случаи.

Притеснително е нарастването на броя на починалите в Италия от малко над 1000 до 1400 за малко повече от денонощие, в Иран смъртните случаи вече са над 600.

Правят се опити да се даде обяснение защо в Южна Корея се отчитат само 72 смъртни случая на фона на 8000 заболели, а на Апенините са на над 7% от общия брой на заразените.

Факт, който може да се определи като обезпокоителен е, че в Япония бе потвърден случай на повторно заразяване с коронавирус, макар и да би трябвало след оздравяване и преминаване на периода на карантина да се изгради имунитет, който да предпазва от разболяване поне 6 месеца. Така се посочваше и в ръководството на Националната здравна комисия на Китай.

Обезпокоителна е ситуацията в Испания, която вече е с над 6300, болни от COVID-19, а само за последното денонощие новите заразени са над 1500.

Бързо расте броя на болните и в Швейцария само за няколко дни се удвои – от 500 и вече са над 1300, като само за денонощие новите случаи са 220.

Екипи с експерти и лекари от Китай пристигнаха в Рим, за да помогнат на властите в опит да се справят и да опитат да овладеят ситуацията с коронавируса. Дарение от Китай за Италия пристигнаха маски и предпазни средства, но според италианци те са с доста ниско качество.

Китайското правителство обяви, че ще окаже и експертна и технологична помощ за по-бързо овладяване на болестта и разпространение на заразата и на Иран, където заразените са близо 13 000. По света общо потвърдените случаи са вече над 155 000.

В Европа продължава да е епицентър на заразата и няма индикации, че това ще се промени в близките поне 1-2 седмици. У нас денят също премина под огромно напрежение във връзка с Заповедта за налагане на противоепидемичните мерки на здравния министър.

Препълнените улици на столицата и на други големи градове, заради топлото и приятно време, раздразниха председателя на оперативния щаб, който в 20 часа на извънреден брифинг в емоционална реч призова всички български граждани да бъдат разумни, защото това е една страшна епидемия, която може да отнеме живота на най-близките ни хора – родители, баби и дядовци.

Допълнителен фактор, който стана повод за толкова емоционалната му реч, която грабна вниманието на голяма част от българите, бяха и 10-те регистрирани нови случая само за денонощие от над 200 проби у нас, изследвани в референтните лаборатории.

Има подозрение и за един случай от Пловдив на починала възрастна жена на 84 години, която е приета в петък вечерта в общинската болница Св. Мина със симптоми сходни на COVID-19.

В лечебното заведение са оставени буквално на произвола, без апаратура и предпазни средства, това написа в писмо един от лекарите от спешния екип до Оперативния щаб и до Областния управител на Пловдив.

Не е тайна, че повечето от общинските болници са на ръба на оцеляването, тъй като клиничните пътеки, по които имат специалисти не са от добре финансираните и това ги обрича на хроничен недостиг на средства с всички съпътстващи последствия. В болница Св. Мина не разполагат, дори с тампони, които да вземат проби за коронавирус.

Чакали са няколко часа да дойде доктор специалист по инфекциозни болести от РЗИ Пловдив, според който жената не е заразена с COVID-19, но пробите ѝ са изпратени в референтната лаборатория в Стара Загора и резултатите се очакват утре.

Не е изключено в Пловдив да има вече коронавирусна инфекция. Изследваните общо 7 души от Инфекциозна болница са с отрицателни проби, изчакват се резултати от още 2-ма хоспитализирани най-късно до понеделник.

В Извънреден брой на Държавен вестник бяха обнародвани приетите набързо Законопроекти за изменение на Наказателния кодекс и на Закона за здравето.

В бързината изглежда обаче разпоредбите съвсем не са обмислени, тъй като има известно препокриване на наказателната и административната отговорност.

Това създава известна неяснота – когато се нарушава карантината дали да се образува досъдебно производство и да се повдига обвинение на основание НК и по реда на Наказателно-процесуалния кодекс или се установява административно нарушение – неизпълнение на заповед за налагане на карантина от личния лекар, и се издава наказателно постановление с глоба в размер до 5000 лв.

Информацията на броя на заболели е от 1 часа след полунощ на 15 март. 

Към 15 март 2020 г. - заразата стигна и до Варна

Според последната информация, към 15 март 2020 година болните от COVID-19 у нас са общо 44, двама са новите потвърдени случаи до тази сутрин, единият не е потвърден.

Положителна проба даде мъж от Варна, завърнал се от епицентъра на пандемия Бергамо, но резултатите се очаква да бъдат потвърдени до вечерта.

От УМБАЛ Св. Марина в морската столица са обявили, че информация за нови заразени могат да предоставят на медиите единствено от Националния оперативен щаб. От лечебното заведение отрекоха в града да има случай на COVID-19.

Двата нови случаи са от Плевен и от София, единият от потвърдените случаи е на 80-годишен мъж, който е на 80 години, и е с двустранна пневмония.

Към момента състоянието му се определя като средно тежко, не се налага да бъде включван към апарат за изкуствено дишане, поне за сега. 

Въпреки непрестанните пресконференции по медиите, в социалните мрежи се появяват разкази на хора, които са връщани от редица лечебни заведения, тъй като там не приемали болни и нямали тестове.

У нас указание от здравното министерство и от оперативния щаб към лечебните заведения е да приемат единствено хора, които са с начални симптоми на пневмония и с температура над 38,5 градуса.

В тази насока може да се ползва опитът на Южна Корея, където правителството в Сеул осигури около 700 000 безплатни тестове за своите граждани.

Така всички заразени бяха хванати своевременно и съответно смъртността е изключително ниска под 1%, докато в Италия достига почти 7%.

По отношение на маските, поради големите размери на вируса 400-500 нанометра, могат да се използват и обикновени от плат, които могат да го възпрат.

Известен лекар припомни, че инфекциите се борят със силен имунитет, който отслабва на фона на масова паника и страх, за които да известна степен допринесе обявяването на извънредно положение и емоционалните речи по телевизията колко е тежка ситуацията.

При съвместно изявление на президента и на премиера стана ясно, че медицинските специалисти, които са на първа линия в борбата с новия вирус, това са на първо място личните лекари и тези в белодробните и в инфекциозните болници ще получат допълнително 1000 лв. към заплатата.

Малко по-късно се появи и информация, че министърът на икономиката и на труда и на социалната политика ще предложат социално-икономически мерки, за които редица граждани и политици призоваха.

В Кризисния щаб на област Пловдив със Заповед на областния управител определи удължаването на работното време на хранителните магазини, за да не се допуска струпването на голям брой хора.

Още една твърде крайна мярка дойде също от щаба на тази област е да се ограничи излизането на хората от домовете, освен ако не е наложително.

За тази цел по кварталите ще обикалят патрулки, които ще следят гражданите дали не излизат от домовете и ако го направят, без да имат сериозно основание ще бъдат приканвани да се прибират у дома.

Последната информация за броя на болните по света от тази сутрин. В Италия са над 21 000, общият брой по света е над 156 000.

Обезпокоителното е, че в Китай заразените, макар и апогеят на пандемията да отмина там, наближават вече 81 000 души.

В Испания са близо 6400, в Германия вече са повече, отколкото във Франция, в САЩ достигат близо 3000.

В съседните държави на България – Хърватска болните са по-малко, отколкото в България, последната информация е за 38 нови случаи. В Сърбия са 46, повече от у нас, а в Гърция са близо 230.

Основен проблем у нас остава недостигът на предпазни средства, лекарства, които се отпускат без рецепта, спекулата и умишлено повишените цени по аптеките, спирт, който е основен дезинфектнат, който може да унищожава вируса.

Въпреки освободените от държавния резерв над 100 000 литра спирт в повечето аптеки не може да се открие. Лекари също се оплакват, че няма достатъчно предпазни облекла и маски, които да ги защитят тях и техните семейства.