Спад на новите случаи на заразяване се отчита за последното денонощие – до 21, като общо вече надхвърлят 1600. По-малко са областите, в които има потвърдени нови заразени.

Излекуваните се увеличават до над 320

София си връща първенството по нови заболели, но с едва 6, по 5 нови са потвърдени в Пазарджик – възможно е това да е случайно или да се формирало епидемично огнище, както и в Плевен – най-вероятно са свързани с клъстера в завод Мизия или са в резултат на вторично разпространение.

Нарастване се отчита и при излекуваните, които достигат до 321. При активните случаи има леко увеличение, но това е в рамките на допустимото отклонение, след отчетения спад – до 1231, днес те са 1237.

Заразените няма да изчезнат внезапно и освен това има случаи на вторично разпространение, въпреки взетите мерки.

В област Пловдив новите заразени са 2-ма, а в останалите, в които има нови са с 1 по заразен.

Почти без промяна остават заболелите, които са на интензивно лечение, и те са 40. Същото се отнася са хоспитализираните, те варират около 320.

Заради неделния ден най-вероятно обработените през изминалото денонощие са с повече от 50% по-малко, отколкото в деня, в който бе постигнат рекорд – от 1300 направени теста.

Така общият брой направените тестове за коронавирус от първия, който е в лабораторията на Националния център за заразни и паразитни болести в края на януари, достига почти 50 000 или малко над 7000 теста на 1 милион население.

Нарастват заболелите медицински лица от COVID-19

До 177 се увеличават заболелите от COVID-19 медицински лица, като новият случай е на лекар от Центъра за спешна медицинска помощ в София.

Продължават да нарастват случаите на летален изход, при които е установен коронавирус, и към днешния ден са вече 74.

Във ВМА до неблагоприятния изход днес се е стигнало при 48-годишен мъж, който е страдал от онкологично заболяване.

Секретарят на оперативния щаб изнесе информация и за обстановката по света с коронавируса. В Европа се отчита намаляване на смъртните случаи до под 500 на 24 часа, най-много са новите в САЩ, но и там сякаш пикът вече преминава.

На Балканите най-много са новите заболели в Турция – над 1500 за изминалото денонощие, но все пак са доста по-малко от отчетените нива от над 5000 нови около пика.

Секретарят на оперативния щаб посочи, че пикът на коронавирусната инфекция у нас е достигнат между 20 и 26 април.

Със сигурност не може да се докаже връзка между пътуванията по празниците и нарастването на заболеваемостта, тъй като затова са необходими доста задълбочени изследвания. Причинно-следствена връзка, която да почива на доказателства, се доказва изключително трудно.

Над 80 000 теста направени в Гърция, у нас са 50 000

Ако трябва истинността на едно такова твърдение да се доказва пред съд, със сигурност няма да е възможно. Може би затова и съд в Германия отмени въведените противоепидемични мерки в една от провинциите.

Експертите не успяха да убедят съдебния състав, че има причинно-следствена връзка между взетите мерки и липсата на голям брой заболели и претоварване на болниците.

Разбира се, мерките в тази непозната ситуация са по метода на пробата и грешката, всички правителствени ръководители стрелят в тъмното с тях.

У нас не се стигна до тотална карантина, макар и да имаше подобни идеи – да се забрани излизането от домовете без основателна причина.

Гърция наистина успя с тотална карантина да се пребори и за изминалото денонощие са отчетени 6 нови заразени и беше дадена за пример от председателя на оперативния щаб.

Направените тестове за близо 80 000 в южната ни съседка, разликата на 1 млн. население не е голям в сравнение с у нас, където са около 7000.

В Гърция, макар и общият брой на потвърдените случаи от началото на епидемията да е над 2600, към момента те са 1100 или по-малко, отколкото у нас, оздравелите са близо 1400. Случаите на летален изход са близо 2 пъти повече, отколкото у нас 144.