Учени от Северозападния университет на САЩ установиха, че коронавирусът уврежда плацентата на бременните жени.

В ограничено по мащаб изследване участвали 16 бременни жени, заразени със SARS-CoV-2 и родили в периода от 18 март до 5 май.

Над 80% от бременните с увредена плацентата, бебетата здрави

4 от тях били с грипоподобни симптоми 3-5 седмици преди раждането. Останалите нямали никакви симптоми на коронавирусна инфекция, но всички участнички в наблюденията получават положителни резултати от теста за SARS-CoV-2.

15 от тях раждат здрави деца без следи от COVID-19. При 16-тата участничка направила спонтанен аборт през втория триместър.

Вероятността от подобен неблагоприятен развой на бременността бил 6%, което е значително по-висок от средния показател за този стадий на бременността – 1%, но учените не са убедени, че причината е инфекция.

Бременната няма никакви симптоми на заболяване, така че е трудно да се правят заключения.

Родените деца били абсолютно здрави и не са заразени с коронавирус, но анализът на плацентата, получен от лекарите след раждането показва, че вирусът все пак влияе на организма на бременната жена.

Множество тромби и увреждания при COVID-19 плацента

В плацентата ѝ се установяват многобройни тромби и увреждания, в редица случаи голяма част от кръвообращението било блокирана, а някои от плацентите били по размери по-малки, отколкото би трябвало да бъдат.

Това е органът, който осигурява кислорода на плода, както и хранителни вещества.

Теоретично проблеми с кръвоснабдяването на плацентата могат да доведат до намаляване на теглото на плода, увреждане на неговите вътрешни органи и дори до неговата гибел.

Според лекари обаче, плацентата има голям запас от здравина, дори и да работи наполовина, детето най-вероятно ще се роди здраво.

При уточняване на данните, лекарите отбелязват, че при 12 от жените участнички или 80% се установява този тип увреждане на плацентата, при който се нарушава кръвообращението от майката към бебето – съдова недостатъчност на плацентата.

При 6 жени се откриват тромби в плацентата, причината за тяхното образуване е възпаление, предизвикано от прекомерна реакция на имунната система към коронавирусна инфекция.

Лекарите подчертават, че макар и негативното действие на вируса върху плода засега да не е доказано, данните за увреждането на плацентата показват, че е необходимо повече внимание за бременните.