Лекото неразположение – още не е повод за безпокойство. Съществуват множество елементарни методи за поддържане на работоспособността, за укрепване на имунитета.

А какво да правите, ако сте се разболели малко, изгорили сте се или ви се е случила някаква друга неприятност? Можете да не бягате веднага в аптеката, а да го направите по-късно, ако имате такова желание. Под ръка имате много неща, които ще ви бъдат от полза.

1. Ако ви боли глава, изпийте чаша чиста студена вода. След 15-20 минути главата ще ви мине. Понякога организмът сигнализира за недостиг на течности.
2. Ако в стаята ви расте обикновен здравец с неприятна миризма на листата, ще ви послужи за лекарство срещу главоболие. Поразтъркайте малко листата на здравеца, за да изчезне неприятната им миризма, и вдъхнете няколко пъти.
3. Болките в гърлото много добре се повлияват от подправката карамфил. Необходимо е в устата да се задържат 2-3 карамфила, колкото се може по-дълго, може дори и цял ден, като се заменят периодично с пресни. Гърлото ще мине. Помага, дори при ангина. Карамфилът е много силен антисептик.
4. За да вдигнете кръвното налягане, е достатъчно да изпиете една чаша натурално кафе, може и да добавите малко коняк.

5. За да го свалите – сварете си чай с джинджифил. Нарежете на ситно обелен корен от това растение, добавете сушена мента и залейте с вряла вода. Оставете да постои 7-10 минути. След това сложете лимон и мед на вкус, и го оставете да изстине до 60 градуса.
6. При настинка и хрема джинджифилът ще бъде много полезен, тъй като има загряващ ефект, подобрява кръвообращението, притежава потогонно действие.
7. Ако кръвообращението ви е лошо, крайниците ви са постоянно студени, загрейте ги с чай от джинджифил.
8. Ако трябва да се ободрите, ще ви помогне етеричното масло от розмарин, и достатъчно е да си направите инхалация с него и ще забравите, че изобщо ви се е спяло.

9. Пчелен мед – най-доброто сънотворно. Изяжте чаена лъжичка мед преди лягане и ви е гарантиран пълноценният сън.
10. При настинка, грип, ангина е много полезен натуралният ябълков оцет. Разредете с вода 1 към 1, добавете малко мед, и тази напитка ще ви утоли жаждата, ще свали температурата и ще насити тялото ви с витамин С и ще ускори оздравяването.
11. Ако сте се изгорили, много бързо сложете на изгореното място лед или го поставете под струя студена вода за 2-3 минути, след това намажете с мед. Ще се появи силна пареща болка с продължителност около 30 минути. Трябва да потърпите, но след това няма да остане никакъв белег.

12. Еликсир на младостта – лимонено-медена вода и зехтин. Сутрин на гладно половин час преди хранене трябва да приемате по 1 ч.л. зехтин и след това да изпивате по чаша вода с лимон. Напитката е по-добре да се приготвя от вечерта. Този еликсир помага за нормализиране на функцията на храносмилателната система, за прочистването ѝ от шлаки, и за насищане на организма с витамини още от сутринта.
13. Мащерка е добро отхрачващо средство – пийте го при бронхит , възстановяването ще е много по-бързо. Но е по-добре да не го пиете през нощта, тъй като мащерката е много силен диуретик.

Всички тези съвети ще ви помогнат да минете без обичайните лекарства, когато попаднете в ситуации, които налагат тяхната употреба.