Описание

Дехидратация представлява състояние, при което тялото на детето е изчерпало запасите от течности на тялото си. Обезводняването може да предизвика повръщане, диария, неприемане на достатъчно количество течности или комбинация от тези изяви.

В редки случаи изпотяването или прекалено уриниране могат да станат причина за дехидратация. Бебетата и малките деца са по-предразположени към обезводняване от по-големите деца и възрастните, защото те могат да загубят сравнително повече течности.

Какви са симптомите?

Дехидратацията при деца е сериозно заболяване, което може да настъпи при загуба на течности поради различни причини като повръщане, диария, недостатъчен прием на течности или храна.

Разпознаването на симптомите е от съществено значение, тъй като бързото възстановяване на хидратацията е ключово за здравето на детето.

Основният индикатор за дехидратация е намалената честота на уриниране или сухите пелени. Когато детето не уринира редовно или урината му е много тъмна и концентрирана, това може да бъде предупредителен сигнал за недостатъчен прием на течности.

За бебетата хлътната фонтанела (мекото място на главата) може да бъде още един показател – ако е потопена или изглежда изпъкнала, това може да бъде признак за дехидратация.

Сухите или лепкави лигавици, особено на устата или езика, също могат да бъдат индикации за състояние на обезводняване. Когато детето няма достатъчно течности, слюнката може да се усуква или става по-гъста и лепкава.

Наблюдаването на сълзите при плачене е също важен фактор - ако детето не проявява сълзи, това може да бъде следствие на дехидратацията.

Раздразнителността и нервността са чести признаци при деца, които се обезводняват. Ако забележите, че детето плаче повече от обичайното или изглежда неспокойно, това може да бъде резултат от неудобството, предизвикано от липсата на достатъчно течности в организма му.

Освен тези симптоми, хлътването на очите може да бъде и признак за обезводняване. Изсушените очи или поява на чести хлътвания могат да бъдат индикации за липса на хидратация в тялото на детето.

Важно е да се отбележи, че при появата на подобни симптоми е необходима консултация с лекар. Лекарят може да предостави необходимите насоки за поддържане на хидратацията на детето и при нужда - да предпише подходящо лечение.

Какви са причините?

Обезводняването най-често се причинява от висока температура, диария, повръщане, както и намалено желание за хранене или пиене на вода, които се свързват с вирусни инфекции.

• Най-честите вирусни инфекции, които предизвикват повръщане или диария са ротавирусите и аденовирусите.
• Понякога афти в устата на детето, които се причиняват от няколко вируса, я правят болезнена при хранене и пиене на вода и това способства за задълбочаването или за предизвикването на обезводняването.
По-сериозни бактериални инфекции могат да станат причина детето да се храни и да пие вода по-малко от обичайното. Също така заразяването с бактерии може да предизвика диария и повръщане. Най-честите бактериални инфекции са с Salmonella, Escherichia coli, Campylobacter и Clostridium difficile.
Паразитни инфекция с Giardia lamblia и предизвикваща заболяване, наречено жиардиаза също може да доведе до диария и загуба на течности.
Повишеното потоотделяне поради много топло време също може да доведе до дехидратация.
Прекомерното уриниране може да причинено от неоткрит или неправилно лекуван безвкусен диабет
Заболявания като кистозна фиброза или целиакия спру не позволяват нормалната абсорбция на храната и могат да доведат до дехидратация.

Лечение на дехидратация при децата

Повечето деца се обезводняват поради диария или повръщане, причинени от вирусна инфекция. Начинът, по който вие като родител можете да помогнете на обезводненото си дете е да му давате много течности , докато е болно. Това се нарича замяна на изгубените течности.

Подходящ заместител на течностите са препарати като рехидрин, които освен течност осигуряват на организма захар и минерали като натрий, калий и хлориди. Препаратите обикновено се разтварят във вода и се продават в повечето аптеки и дрогерии на поносима цена от около 5 лева.

Също така можете да си направите собствена рехидратираща течност за перорален прием като следвате следната рецепта:

• 1 чаена лъжичка готварска
• ½ чаена лъжичка калиев хлорид – калиева сол в една чаша – 250 мл. вода;

На децата над 2-годишна възраст може да се дава и газирана вода, като преди това трябва да се разклати, за да се махне газирането или бульони. Давайте по няколко пъти на всеки няколко минути.

Въпреки че може да изглежда, че детето ви повръща всичко, което му дава, обикновено достатъчно количество течност остава в организма му. Около 4 часа след последното повръщане можете да започнете да захранвате детето си с леки храни като банани, ориз, ябълки и други тестени изделия като спагети и макарони.