Какво представлява депресията?

Депресията е заболяване, което ви кара да се чувствате тъжни, да губите интерес към дейности, които винаги са ви доставяли удоволствие и да страните от другите. Това състояние е различно от нормалните чувства, които изпитва всеки един от нас като мъка и тъга.

Депресията също може да накара хората да чувстват безнадежно и дори да мислят за самоубийство.

Повечето хора, а понякога и техните семейства, чувстват неудобство или се срамуват да говорят за това, че са в депресия. Не трябва да позволявате това да ви пречи да търсите начини за лечение на това състояние. Не забравяйте, че депресията е често срещано заболяване. То засяга млади и стари, мъже и жени, без значение от техния етнос или професия.

Ако мислите, че сте депресирани е най-добре да кажете на личния ви лекар. Лечението ще ви помогне да почувствате отново радостта от живота. Колкото по-бързо потърсите лечение за това си състояние, толкова по-бързо ще се почувствате по-добре.

Симптоми на депресия

Симптомите на депресия трудно могат да бъдат забелязани на пръв поглед. Те са различни при всеки човек, а могат и да бъдат объркани с обикновена апатия, когато понякога ни обхваща или с някакъв друг здравословен проблем.

Двата най-често срещани симптоми на депресия са:

  • Чувство на тъга или безнадежност почти всеки ден в продължение на най-малко 2 седмици.
  • Загубата на интерес или липсата на удоволствие от повечето ежедневни дейности почти всеки ден в продължение на най-малко 2 седмици.

По-сериозните симптоми на депресия се свързват с мисли за смърт или самоубийство. Ако забележете, че на вас или на някой от вашето обкръжение му минават подобни мисли, трябва да потърсите помощ незабавно.

При депресия можете също така да:

  • Сваляте или качвате килограми, да ядете повече или по-малко от обичайно;
  • Спите твърде много или недостатъчно;
  • Чувствате постоянно безпокойство и да не сте в състояние да седите на едно място без да мърдате;
  • Се чувствате недостоен и виновен или виновен постоянно. Може да имате ниско самочувствие и да се притеснявате, че хората не ви харесват;
  • Забележите, че трудно се фокусирате, имате проблеми с паметта и не можете да вземате адекватни решения. Може да се чувствате тревожни и за най-незначителното нещо.

Ако имате някои от тези симптоми повече от две седмици, тогава трябва да започнете лечение.

Лечение на депресия

Депресията е състояние, което можем да излекуваме сами и затова на първо място трябва да помислим защо се чувстваме депресирани. Трябва да бъдете честни пред себе си за това какво не е наред в живота ви и да положите усилия, за да изкорените причината, която ви кара да се чувствате депресирани.

Трябва да спортувате и да се движите. При изпълнението на физически упражнения се освобождават така наречените „хормони на щастието“ или ендорфини.

Никога не пропускайте хранене. Поддържането на кръвната захар на стабилни нива, намалява промените в настроението.

Яжте храни, които повишават нивото на серотонин – хормон, контролиращ настроението, а това са:

  • Храни с високо съдържание на Омега-3 мастни киселини като дива сьомга, сардина, херинга и скумрия, които са с по-високо съдържание на Омега-3 мастни киселини, отколкото другите риби.
  • Здравословни мазнини като кокосовото масло.
  • Храни с високо съдържание на белтъчини, особено тези, които са богати на триптофан като месото от свободно отглеждани пуйки.

Избягвайте кофеиновите напитки, тъй като кофеина намалява нивата на серотонин.

Излизайте на слънце, защото слънчевата светлина повдига настроението и повишава нивото на Витамин Д.