Дермалните филъри са най-популярният препарат в козметичната индустрия за борба с измененията на лицето, свързани с възрастта.

Използва се за корекция на бръчки, а също и за попълване на загубените с възрастта обеми на лицето. Какво трябва да знаем за тях?

Как с дермални филъри да преборим бръчките

Как действа препаратът

Дермалните филъри – това е гел, който се инжектира в тъканите на попълване на обема. Измененията от възрастта – това са не само бръчки, но и провиснало лице.

Това се случва, заради намаляване на обема на меките тъкани на лицето, особено на мастната тъкан, което неизбежно се случва с възрастта.

Ако в млада възраст е характерно подпухване и закръгляне на лицето, то в зряла възраст обемите изчезват, поради което лицето изглежда уморено.

Дермалните филъри не влияят на мускулната активност и на мимиката както това се случва с ботокс инжекциите.

Филърите това са пълнители, които попълват бръчките и гънките на лицето, попълват обема от тъкани. Но за борба с мимическите бръчки е по-ефективен ботулотоксина.

Освен това инжекциите с филъри е възможно да са оптимално решение за заглаждане на бръчките в областта между веждите, ъгълчетата на очите и на челото – тези бръчки се появяват не заради намаляване на обема на меките тъкани, а също и заради прекомерната мимика.

Филърите от последно поколение помагат не само за възвръщане на загубените обеми, но и за корекция на асиметрията на лицето, например, добавяне на обем в подбрадичката или да се направят по-изразителни скули.

Какви са филърите

Дермалните филтъри са биоразградируеми и небиоразградируеми. Първите под действието на обмяната на веществата с времето се абсорбират, вторите дори след дълго време не се разрушават.

Небиоразградируемите гелове се смятат за вече остарели и не се използват при съвременните козметични процедури. Сред тях са силикон, биополимери и полиакрилни гелове.

Тези гелове са с много недостатъци – първо, висок е рискът от усложнения; второ, ако резултатът не ни устройва, а това се случва достатъчно често, то коригирането му би било доста трудно.

Филърите се различават по състав. Най-популярни са препаратите на основата на хиалуроновата киселина.

Те позволяват да се коригират бръчките, например, назолабиалните бръчки, попълване на недостигащите обеми и укрепване на тъканите, което позволява да се забавят процесите на стареене.

Също такива дермални филъри помагат в борбата с признаците на фотостареене, обезводняване на кожата, обезцветяване на лицето.

Геловете се различават и по плътност, тъй като мастните тъкани са неравномерно разпределени на лицето, а това означава, че за различните области е необходим гел с различна плътност.

Кой има нужда от филъри

Ако бръчките се превръщат в големи вдлъбнатини, обемът на лицевите тъкани е намалял, лицето се уморява, лицевите мускули се отпускат, то коригирането на тези проблеми е възможно с помощта на дермални филъри.

Препаратите от последно поколение издържат около 12 месеца, затова процедурата трябва често да се повтаря. Всичко зависи от това дали са правени в миналото инжекции, в какво състояние е кожата.

Ефектът на свежата кожа може да се види веднага, но окончателният резултат се проявява след 2-3 седмици.

Важно!

След процедурата не трябва да се ходи на сауна или в солариум най-малко 2 седмици. Следва да се постараем да не спим по лице на възглавницата и да си правим самомасаж на лицето, за да не се образуват бучки от филъра под кожата, които да не могат да се абсорбират.

Опасна ли е процедурата

Процедурата може да бъде проведена от некачествен препарат. Затова задължително помолете специалистът по естетична медицина да ви покаже запечатана спринцовка с дата на производство и със срок на годност.

Не трябва да се изключва вероятността да се сблъскаме с препарат, който още не е преминал през сертификация, или дори с истински фалшификат.

Най-често срещаният проблем е резултат, който не отговаря на очакванията. Например, след процедурата филърите явно се открояват на лицето, кожата не е гладка. За да не се случва това, лекарят трябва правилно да подбере плътността на препарата.

Така ако препаратът бъде инжектиран в зоната с повишена мимическа активност, това може да доведе до нарушаване на самата активност.

Дермалните филъри като цяло са безопасни, но в редки случаи могат да предизвикат сериозни усложнения, сред които инсулт и слепота.