На лицето понякога се появяват пъпки, които могат да се прикрият с крем. За справяне с тях в повечето случаи е достатъчна промяна в хранителния режим. Съществува специална диета, която кара пъпките на лицето да изчезнат. 

Правила на диетата

Ако кожата на лицето не изглежда добре и се появяват пъпки, то най-вероятно проблемът е вътрешен.

Например, храносмилателната система не функционира добре, или причината е в хормонални промени, възможни са и вътрешни възпалителни процеси. А може би проблемът произхожда от неправилно хранене.

Необходими промени в храненето за справяне с пъпките на лицето

Ако причината е в храненето, то трябва малко да се промени, за тази цел има специална диета.

Диетата против пъпки не предполага сериозни ограничения. Това е по-скоро система на хранене, която се базира на храни, богати на определени микроелементи и витамини.

При диета против пъпки трябва да се ядат различни полезни храни. Трябва да се поставя акцент на:

 • Растителни масла – те съдържат витамин Е и ненаситени мастни киселини. Тези вещества могат да направят кожата гладка;
 • Пуешко, пилешко, морска риба – в първите две храни има много белтъчини, за еластична кожа, а в рибата – мастни киселини – за овлажняване и подхранване;
 • Цитрусови плодове – съдържат витамин С, който помага за по-бързо справяне с възпалението на кожата;
 • Ядки и семена – източници на витамин Е и РР, които укрепват кръвоносните съдове и подобряват състоянието на кожата;
 • Млечнокисели продукти – подобряват процеса на храносмилане и функцията на дебелото черво. А това е много важно за състоянието на кожата.

Много полезни са различните сурови зеленчуци – особено моркови, листни зеленчуци и плодове – черна боровинка. За бърза обмяна на веществата е важно да се ядат пълнозърнести храни, трици, ленено семе.

По време на диета трябва да се пие много вода. Това е много важно срещу обезводняване, подобрява се метаболизма, помага за справяне със запека.

Ястията следва да се приготвят с помощта на варене, запичане или със задушаване. Не трябва да се пържат, тъй като това е вредно за кожата.

Диетата против пъпки може да е с продължителност от 7 до 28 дни. Това е засищаща система на хранене, затова глад не трябва да ни измъчва, а менюто ще е с много различни ястия. Спазването ѝ трябва да е лесно.

Меню на диетата – различни варианти

Меню на диетата против пъпки е лесно да се подготви. Сутринта е по-добре да се започне с различни каши, зеленчукови салати и извара.

За обяд за предпочитане са зеленчукови супи, пилешко или рибно ястие. Вечерята трябва да е с извара, риба и с зеленчуци.

Приблизителното меню за 7 дни ще бъде следното:

 • Утрото – пшеница, салата от плодове, зелен чай;
 • Междинно хранене – смути;
 • Обяд – вегетарианска супа, стриди със зеленчуци, компот;
 • Следобедна закуска – извара, ягоди, ядки;
 • Вечеря – салата, варена риба.

Може да се избере и друго меню за диетата. Например, ако диетата е с продължителност 28 дни, следва да се избере по-засищащ вариант.

Ето пример с диета против пъпки за един месец:

 • Закуска – 2 яйца и с домати, смути с черна боровинка, кисело мляко, ленено семе; или омлет с броколи и червена чушка, портокал;
 • Междинно хранене – плодова салата и орехи; или ябълка и кисело мляко;
 • Обяд – супа-пюре от тиква, рагу със зеленчуци и сирене тофу, сок от моркови; или запечено пуешко, салати от пресни зеленчуци, компот от облепиха, ябълки и круши;
 • Следобедна закуска – плодово-зеленчуково смути с тиквено семе, или извара с боровинка, зелен чай;
 • Вечеря – риба и салата.

Следва да се проявява и малко фантазия, за да не доскучава диетата, тоест да се стараем максимално да я разнообразяваме. Така изобщо няма да се усеща, че се спазва диета, тоест хранителни ограничения.

Храненето е достатъчно пълноценно, така че при свикване може да се превърне в постоянен хранителен режим, който да поддържа кожата в добро състояние в дългосрочна перспектива.