Възможно ли е наистина да загубим излишни килограми докато ядем шоколад или е твърде хубаво за да бъде истина? Ако заглавието на книгата на доктор Уил Клоуър “Яжте шоколад, губете килограми” не е достатъчно привлекателно за да ви грабне вниманието, може би неговото обещание ще ви впечатли. Той казва: “Ако ядете по малко шоколад 20 минути преди и 5 минути след обяд и вечеря, вашият апетит ще отслабне с около 50%.”

Шоколадова диетаАко ви се струва прекалено невероятно и хубаво за да е истина, тогава чуйте още. Оказва се, че сладкото изкушение може да предотврати резки колебания на кръвната захар. Университетът в Лакуила, Италия показва, че хората, които в продължение на 15 дни консумират по едно парченце тъмен шоколад, успели да понижат вероятността за инсулинова резистентност с цели 50%.

Докато изследванията показват, че за борбата с инсулиновата резистентност водещата роля се пада на флаваноидите, доктор Гю Декотис, специалист по загуба на килограми, обръща внимание на това, че тъмният шоколад помага за загубата на килограми благодарение на полезните за тялото мазнини, които забавят процеса на абсорбиране на захарите от организма. Това предотвратява резки скокове на захарта в кръвта, което би довело до натрупване на мазнини в клетките.

При резки скокове на инсулина в кръвта се задействат механизми, които не позволяват на тялото да гори мазнини и по тази причина скоро след хранене се появява отново нечовешки глад и липса на енергия. С течение на времето това може да доведе до инсулинова резистентност и диабет. Именно тъмният шоколад може да предотврати всичко това.

В допълнение швейцарски учени са доказали, че тъмният шоколад намалява вредното въздействие на стреса върху тялото, а учени от университета в Копенхаген смятат, че консумацията на малки количества тъмен шоколад ще намали глада за мазни храни, сладко и солено.

Важно е обаче да се знае, че за да има ефект шоколадовата диета, трябва да наблегнем само на тъмен шоколад, който съдържа поне 70% какао. Той има тръпчив вкус, което ще ви помогне да изядете по-малко и да не прекалявате. Млечния шоколад е много по-калоричен и съдържа мляко, което също е вид захар.

И за финал трябва да споменем няколко думи и за количествата. Важно е да знаете, че за да има шоколадовата диета успех, то вие трябва да консумирате всеки път не повече от едно блокче шоколад, което възлиза на около 4 блокчета на ден (по едно преди и след вечеря и по едно преди и след обяд).