Какво представлява комата?

Кома представлява състояние на абсолютна и пълна по-дългосрочна загуба на съзнание, при което тялото на човек не реагира на дразнене от външната среда. Състоянието може да бъде причинено от нараняване като например много тежка травма на главата или заболявания като инфекции или тумори или токсини, които са навлезли в организма.

Засегнатите не са в състояние да мислят съзнателно и не са съзнателно със заобикалящата ги среда, но те запазват основните поддържащи живота функции като дишане и кръвообращение.

Те могат да изглеждат здрави и да приличат на заспали, но не са в състояние да реагират на дразненето на хората или нещата около тях.

Дълбоко загубилият съзнание може да направи някакво движение като например да си отвори очите или гримаси като реакция на външно дразнене, но той не може да контролира или да осъзнава тези движения.

Продължителната кома често се означава като устойчиво вегетативно състояние. То може да продължи с години, в зависимост от причината и клиничните характеристики.

В повечето случаи комата е временна, рядко с продължителност повече от 2 до 4 седмици. След излизане от състоянието, прогнозите са разнообразни. Много хора могат да се възстановят напълно, при някои може да е необходимо обучение – най-често трудова и физиотерапия, докато други могат да възстановят само частично обичайните функции.

Какви са симптомите?

Основният симптом е липсата на съзнание. Обикновено засегнатите не реагират съзнателно на външно дразнене и изглеждат сякаш за заспали дълбок сън. Също така пациентите могат да правят спонтанни телесни движения. Засегнатите могат да се тресат или могат да движат очите си. Ако състоянието е тежко и някои основни функции също могат да бъдат засегнати.

Какви са причините?

  • Травма на главата

Състоянието на абсолютна и пълна загуба на съзнание може да предизвикано от значително нараняване на главата като например от автомобилна катастрофа или падане.

  • Кръвоизлив в мозъка или черепа

Видове черепно-мозъчни кръвоизливи:

-          Интрацеребрален кръвоизлив  - кървенето се случва в мозъчната тъкан;

-          Епидурален кръвоизлив – кървенето е вътре в черепа, но извън твърдата мозъчна обвивка;

-          Субдурален кръвоизлив – кървенето е в черепа и във вътрешността на мозъчната обвивка, но не е в мозъчната тъкан.

-          Субарахноидален кръвоизлив – кървене в пространството непосредствено до мозъчната тъкан.

Причините за черепно-мозъчни кръвоизливи са:

  • Хипертония – високо кръвно налягане;
  • Мозъчна аневризма – слабо място в кръвоносните съдове на мозъка;
  • Артериовенознамалформация – съвкупност от абнормални или неправилно развити кръвоносни съдове с кълбовидна форма.
  • Туморни образувания;

Лечение на кома

За да се проведе правилно лечение е важно първо да се направи диагностика на основната причина за състоянието. В зависимост от това колко е дълбока загубата на съзнание, е възможно да се наложи прилагането живоспасяващи процедури по реанимация.

След като пациентът бъде клинично стабилизиран и за него престане да съществува непосредствена опасност за живота, се пристъпва към прилагането на терапия за коригиране на основната причина за състоянието.

При хората в продължителна кома или устойчиво вегетативно състояние, фокусът на лечението е в предотвратяване на инфекция поради изкуственото хранене и поддържането на стабилно състояние на пациента.

Затова засегнатият трябва да бъде хранен правилно за предотвратяването на белодробни инфекции като пневмония – най-честата причина за смърт при такива случаи, и рани от залежаването. Понякога се прилага физиотерапия за предотвратяване на костни, ставни и мускулни деформации.